Acxiom, uriaşa companie „despre care nu ai auzit niciodată” are sediul în SUA, în Little Rock (Arkansas). A fost înfiinţată ca „Demographics”, în 1969, de către Charles D. Ward, în Conway (Arkansas).
Compania americană are la ora actuală birouri în SUA – în Chicago, New York, Foster City şi Nashville – şi în străinătate, în Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Polonia, China, Brazilia şi în Australia, serviciile sale extinzându-se şi în alte ţări, dezvăluie New York Times.
„Acxiom priveşte viaţa americanilor mai în amănunt decât FMI, Fiscul, Facebook sau Google. Dacă eşti un american adult, şansele sunt mari ca Acxiom să cunoască date precum vârsta, sexul, greutatea, înălţimea, starea civilă, nivelul educaţional, preferinţe politice, obiceiuri la cumpărături, temeri legate de situaţia gospodăriei, planuri de vacanţă şi altele„, după cum o descrie cotidianul newyorkez. Cu toate acestea, activitatea ei de strângere de date este perfect legală.
Uriaşul tăcut al bazelor de date
Acxiom Corporation a mai fost descrisă ca fiind „uriaşul tăcut” al bazelor de date pentru marketing, o industrie de miliarde de dolari. A strâns cea mai mare bază de date din lume cu informaţii despre consumatori şi vrea să afle în continuare mai mult. Are până acum date despre aproximativ 500 de milioane de consumatori de pe planetă, cu 1.500 de indicatori pentru fiecare. Compania le este astfel de folos specialiştilor în marketing, ajutându-i prin datele pe care le deţine să anticipeze nevoile consumatorilor.
Baza din Statele Unite constă în special din companii din sectorul financiar, al asigurărilor, din informaţii, marketing direct, media, retail, bunuri de consum, tehnologie, automotive, sănătate, turism, telecomunicaţii, dar şi din sectorul guvernamental. Acxiom strânge şi vinde date – este cel mai mare procesor de date din lume – iar printre clienţii săi se numără bănci precum Wells Fargo sau HSBC, producători auto ca Toyota şi Ford, retaileri ca Macy’s şi toate marile companii care caută o mai bună înţelegere a clienţilor şi o piaţă mai bună pentru produsele lor.
În prezent, Acxiom este o companie estimată la aproximativ 1,15 miliarde de dolari pe an, reprezentând peste 12% din sectorul de servicii de marketing direct. Acxiom a înregistrat anul trecut un profit de 77,26 milioane de dolari, la vânzări de 1,13 miliarde de dolari.