Urinezi des? Ce poate fi?

Simți nevoia să mergi des la baie deși nu consumi multe lichide? Nu trece cu vederea acest aspect, fiindcă poate semnala anumite probleme de sănătate.
Alina Costache
15 iun. 2016, 09:32
Urinezi des? Ce poate fi?

În funcție de volumul de lichide și de intervalul orar în care le bem, specialiștii urologi spun că este normal să avem până la 7-8 urinări pe zi. Cu toate acestea, vizita la medic este necesară dacă episoadele de urinare sunt tot mai dese (atât pe timpul zilei, cât și noaptea) ori dacă ajung să ne fie afectate activitățile de peste zi.

Pot semnala anumite boli

Deseori punem urinările frecvente pe seama schimbărilor pe care le facem în alimentație, a unei sarcini, a administrării de medicamente diuretice (favorizează eliminarea apei din organism) sau a cantității mai mare de lichide pe care le bem seara, înainte de culcare. De asemenea, episoadele dese de urinare mai pot fi cauzate și de unele afecțiuni pe care nu știm că le avem.

„Infecțiile de tract urinar, dar și diabetul zaharat se numără printre bolile care pot fi semnalate prin nevoia de a merge mai des la baie pentru a urina. Lista poate fi completată și de unele probleme ale prostatei (de natură benignă sau malignă) sau de o disfuncție neurologică a vezicii urinare care îi provoacă acesteia contracții involuntare neașteptate (persoana nu numai că simte nevoia de a merge la baie mai des, ci poate pierde și urină)”, explică Radu Maxim, medic specialist urolog în cadrul Spitalului European Polisano, Sibiu.

De ce analize este nevoie

Pentru a diagnostica posibilele cauze care duc la apariția episoadelor dese de urinare, medicul va pune mai multe întrebări pacientului: despre obiceiurile alimentare, aspectul urinei, dar și celelalte simptome care sunt asociate.

De asememea, persoanei i se va recomanda să completeze un jurnal micțional timp de trei zile (tabel în care să noteze ora și cantitatea de urină măsurată cu un pahar gradat).

Ulterior, se indică și unele analize medicale, printre care sumarul și sedimentul urinar (se poate observa prezența de bacterii, leucocite sau pierderea de glucoză prin urină), urocultura, dar și probele de funcție renală și glicemia.

Dacă diagnosticul nu se poate pune în urma acestor investigații, specialistul mai poate recomanda ecografia de tract urinar (pentru a depista problemele renale și cele ale prostatei), dar și testele urodinamice (pot verifica funcțiile de umplere și de golire ale vezicii).

Alte cauze posibile ale urinării frecvente:

– vaginita și gonoreea;

– apariția tumorilor la nivelul vezicii urinare/ a prostatei;

– boala inflamatorie pelvină;

– vezica hiperactivă;

– starea de anxietate;

– litiaza vezicii urinare;

– prezența pietrelor la rinichi;

– unele anomalii congenitale (prezente la naștere) ale tractului urinar.

INFO: Trebuie să mergi cât mai repede la medic dacă apare sânge în urină sau dacă se schimbă culoarea ei (devine maronie sau nuanța este mai închisă).

Dr. Radu Maxim, medic specialist urolog în cadrul Spitalului European Polisano, Sibiu

După identificarea cauzelor urinării frecvente și încadrarea acestora în tabloul unei anumite patologii se pot începe tratamentele specifice acestor afecțiuni.

Pentru cauzele legate de obiceiuri alimentare se recomandă evitarea produselor iritante (cum sunt sucurile carbogazoase, cafeaua, consumul de alcool, dar și folosirea frecventă a condimentelor la prepararea mâncărurilor), cât și adoptarea unor reguli care presupun ca lichidele să fie băute predominant în timpul zilei.

Bine de știut este că celelalte cauze necesită terapie ghidată de către medicul specialist, mai ales că se dorește tratarea cauzei, dar și rezolvarea efectului.

Află de ce sunt importante analizele de urină AICI

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Bani de la Guvern pentru români! Plățile se fac până în octombrie
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Personajul din Las Fierbinți care nu apărea în scenariul inițial. Acum are mare succes
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Kate Middleton și-a terminat ședințele de chimioterapie. Care este starea de sănătate a Prințesei de Wales, la 9 luni de când s-a aflat că are cancer: "Viața se poate schimba într-o clipă."
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Alexandrov i-a rupt inima: O durere pe care n-o pot descrie în cuvinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
SpaceX planifică primul zbor către Marte peste doi ani
MediaFlux
PENSIONARII care NU primesc PENSIE în următoarele DOUĂ LUNI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...