Un copil – dat dispărut în urmă cu 25 de ani după ce a fost ales de către Dalai Lama drept unul dintre liderii budişti tibetani – a devenit un adult care duce o ”viaţă normală” şi şi-a obţinut diploma universitară, a anunţat marţi Beijingul, în urma unor îndemnuri ale Statelor Unite de a dezvălui locul în care se află, relatează AFP.
Laureat al Premiului Nobel petru Pace, exilat în India şi oaia neagră a Chinei, Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, l-a declarat în mai 1995 pe Gedhun Choekyi Nyima reîncarnarea lui Panchen Lama – numărul doi în ierarhia budistă tibetană.
Dalai Lama a fost externat. S-a vindecat de infecţia pulmonară
Arestat trei zile mai târziu, băiatul – la acea vreme în vârstă de şase ani – nu a mai fost văzut de atunci, ceea ce l-a transformat în cel mai tânăr deţinut politic din lume, potrivit asociaţiilor de apărarea drepturilor omului.
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut luni Chinei să dezvăluie ”imediat” locul în care se află acesta.
”Budiştii tibetani, la fel ca membrii tuturor comunităţilor de credincioşi, trebuie să poată să-şi aleagă, educe şi venereze liderii religioşi potrivit tradiţiilor lor şi fără amestecul Guvernului”, a insitat şeful diplomaţiei americane într-un comunicat.
Ministerul chinez de Externe anunţă într-un comunicat că Gedhun Choekyi Nyima a urmat ”educaţia naţională obligatorie”, după care a intrat la universitate, iar nici el şi nici familia sa ”nu doresc ca străinii să intervină în viaţa lor normală”.
”El a început să muncească”, a anunţat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lidjian.
Zhao a avertizat Statele Unite împotriva ”folosirii afacerilor tibetane în vederea unui amestec în afacerile interne ale Chinei”.
Beijingul şi-a numit propriul Panchen Lama – care a apărut rareori în public, în mod programat -, în pofida faptului că numeroşi tibetani nu-l recunosc.
Guvernul chinez – în mod oficial ateu – a anunţat că ar putea numi un succesor al lui Dalai Lama, în prezent în vârstă de 84 de ani.
Liderul spiritual al Tibetului de 80 de ani, el a deţinut această funcţie mereu în exil, sub atacurile constante ale Chinei, şi rămâne în prezent faţa universal recunoscută a autonomiei Tibetului, devenit o provincie chineză din 1951.