De aproape nou luni, şeful Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) este Constantin Ionescu, personaj mult mai puţin vizibil în mass-media decât predecesorul său Gheorghe Mărmureanu, considerat un „guru” al cutremurelor. Chiar zilele trecute Mărmureanu stârnea ceva panică spunând că anul acesta se va produce un cutremur de şase-şapte grade pe scara Richter.
Actualul director al INFP, Constantin Ionescu, a acordat un interviu pentru Evenimentul Zilei, în care demontează mai multe mituri. În primul rând, el nu este de acord că în zona Vrancea cutremurele ar avea o anume ciclicitate. „Nu sunt! Unii ziceau că-s la 35 de ani. Lumea a adunat din ’40, până în ’77…„, spune Ionescu. Totuşi, şeful INFP este de acord că ne aşteaptă într-un timp relativ scurt un mare cutremur, chiar dacă nu neapărat anul acesta, cum susţine Mărmureanu. „N-ai cum să evaluezi, că va fi de şase sau şapte! În zece ani, Vrancea va produce un cutremur de peste şase grade„, a declarat el. De asemenea, el este de acord că la un seism precum cel din 1977, pagubele materiale vor fi mai mari ca atunci. „Din punct de vedere al victimelor e greu de contorizat!„, a mai declarat Ionescu.
Dacă se va implementa serviciul de alarmare în caz de cutremur, populaţia va fi alertată prinSMS, cu 30 de secunde înainte de producerea cutremurului, însă Constantin Ionescu avertizează asupra acestor riscuri: „E o chestie cu dus-întors. Poţi să creezi panică. Pot fi alarme false generate de evenimente neprevăzute„. În finalul interviului din Evenimentul Zilei, Ionescu a mai demolat un mit, cel că animalele pot simţi cutremurele. „Istoria recentă consemnează doar o singură predicţie realizată cu ajutorul necuvântătoarelor: chinezii au anunţat, în ’75, că vine un cutremur mare. Au fost monitorizaţi şerpi, şobolani şi şoareci! Au fost salvate vieţi omeneşti. Câteva luni mai târziu, alt cutremur n-a mai fost prezis. Explicaţia e simplă: animalele se obişnuiseră cu mişcările pământului în acea zonă„.