Într-un raport al băncii Nomura publicat pe site-ul televiziunii CNBC se comentează că, oricum, Marea Britanie a avut „întotdeauna relaţii ambivalente cu vecinii săi europeni, iar criza din zona euro nu a făcut decât să alimenteze şi mai mult scepticismul britanicilor faţă de Europa. Guvernul de la Londra a căutat în permanenţă să îşi renegocieze atât relaţiile, cât şi obligaţiile sale faţă de Uniunea Europeană.
O ieşire a Marii Britanii din UE ar afecta cel mai mult pieţele financiare. „Noi anticipăm că fie relaţiile precare ale regatului cu UE, fie chiar ieşirea Marii Britanii din Uniune ar putea provoca atât tulburări economice, cât şi politice, dar şi pe piaţa financiară”, au comentat specialiştii în raport.
Relaţiile între Marea Britanie şi Europa s-au răcit şi mai mult anul trecut, în special din cauza chestiunii legate de propunerea unei reglementări generale europene a sectorului bancar, ceea ce nu-i convine Marii Britanii. Această ţară nu este în zona euro şi nici nu ar consimţi să participe la împrumuturi şi ajutoare financiare substanţiale pentru ţări falimentare, cum este cazul Greciei, aşa cum au făcut Germania, supranumită şi „motorul Europei” şi Franţa. Cele două ţări au făcut eforturi importante pentr a-i acorda statului elen pachete financiare uriaşe, fără a obţine însă din partea acestuia măsurile de austeritate promise în schimbul ajutoarelor.
Cu toate acestea, analiştii estimează că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi nimic pe lângă o eventuală ieşire a Greciei din zona euro, care ar echivala cu o prăbuşire a acestei uniuni financiare. Marea Britanie nu a adoptat moneda euro şi, un alt avantaj al ei este că deţine controlul asupra propriei sale politici monetare, au mai explicat analiştii.