Crucişătorele din clasa Slava au un fiecare câte tun dublu de 130 mm care poate bombarda Odesa, ca foc de acoperire pentru o debarcare amfibie. „Moskva”, un crucișător cu rachete din clasa Slava, ar fi chiar nava implicată în incidentul de pe Insula Serpilor, în care o mână de polițiști de frontieră ucraineni sfidătoare au înfruntat armata rusă și au fost ulterior luați prizonieri. Crucişătorele din clasa Slava sunt vase robuste, care pot domina orașele de coastă ale Ucrainei de la Marea Neagră și pot conduce un potențial atac împotriva Odesei.
Pe lângă „Moskva”, există alte două crucișătoare din clasa Slava: „Mareșal Ustinov” și „Varyag”. În timp ce „Moskva” este nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, „Mareșal Ustinov” este nava amiral a flotei ruse de Nord, iar „Varyag” este nava amiral a flotei ruse din Pacific. Pe 22 februarie, „Mareșal Ustinov” se afla în apropiere de sudul Italiei , în Marea Mediterană, în timp ce „Varyag” opera în apropierea bazei Tartus, din Siria.
Toate cele trei nave din clasa Slava au fost construite în anii 1980. Sunt înarmate cu câte 16 rachete de croazieră antinavă SS-N-12 Sandbox supersonice, cu capacitate nucleară. Acestea sunt considerate a fi „transportatori-ucigași” cu o viteză de MACH 2,5 și o rază de acțiune de 450 km. Este posibil ca navele să fi fost actualizate cu rachetele antinavă P-1000 Vulcan, mai rapide, care au focoase mai mari decât rachetele de croazieră Sandbox.
Clasa Slava este, de asemenea, echipată cu rachete de apărare antiaeriană (versiunea navală a S-300 ) și este expertă în războiul antisubmarin cu zece tuburi torpilă la bord. Au radar modern, sonar și alți senzori. Navele au, de asemenea, un sistem de armă apropiată care constă dintr-un pistol în stil Gatling de 30 mm.
„Moskva” ar putea bombarda Odesa cu mitraliera sa dublă de 130 mm AK-130, care poate trage cel puțin 10 cartușe pe minut la o rază de acțiune de peste 18 km. De asemenea, un elicopter este folosit de fiecare navă. Navele din clasa Slava au în jur de 500 de marinari fiecare, scrie 19fortyfive.com.
Marina rusă a realizat deja o debarcare amfibie pe 25 februarie, prin Marea Azov, cu mii de soldaţi din infanteria navală ajungând la țărm lângă Mariupol, unde au făcut joncţiunea cu alți soldați ruși. Acum, cetățenii din Odesa, al treilea oraș ca mărime al Ucrainei şi un port strategic, aşteaptă şi el o debarcareare de pe două nave amfibii văzute în largul coastei. Mulți locuitori ajută în momentele acestea la stivuirea sacilor de nisip în jurul clădirilor cheie și de-a lungul țărmului.