Lucian Croitoru a declarat că, în timp ce marile bănci centrale ale lumii s-au apucat de noi tăieri de dobânzi și de relaxări cantitative, semnele unei noi perioade de scădere economică se adună.
„Am intrat în cea mai lungă perioadă de expansiune expansiune economică din istoria Statelor Unite al Americii, de 122 de luni. Ciclul creditului de 6-7 ani a fost depășit. Datoria corporațiilor nefinanciare americane a crescut cu 54% față de 2008, iar datoria SUA a crescut cu 300%. Curba randamentelor e inversată. De câte ori s-a inversat din 61 încoace, de atâtea ori a apărut o recesiune. După inversare a mai durat maxim 22 de luni până la recesiune”, arată Croitoru.
„Va fi o recesiune similară cu cea din 2008, una anormală. Cele normale se rezolvă repede, au evoluție în V, economia cade 1-2 ani, după care se ridică la rate pozitive. Dar s-a făcut atâta quantitative easing în ultimii 11 ani (…) Dacă va fi o recesiune va fi una și mai rea, pentru că cea am avut de inventat, am inventat”, spune oficialul BNR.
România a trecut printr-o recesiune severă în 2009 și 2010, după care a început o ajustare bugetară severă, inclusiv cu tăieri de salarii în sectorul bugetar. Austeritatea s-a încheiat după 2014, când au început să crească deficitele gemene – adică deficitul bugetar și cel de cont curent.