Atunci când urmează să călătoriți în străinătate, este important să vă informați, să fiți la curent cu noutățile privind nivelul de siguranță, legislația și obiceiurile din acea țară. Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi, scrie Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.
Nu este recomandat să vă aventurați în regiuni puțin populate, cu trafic turistic scăzut.
Procurați-vă adresele, telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele în care urmează să vă petreceți sejurul mult așteptat pentru a putea solicita asistenţă consulară de specialitate, în caz de nevoie.
Verificați agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru vacanața visată. Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare.
Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat, etc.) în bagajele pentru cală!
Atunci când alegeți să ajungeți la destinație cu mașina, parcați autoturismul în parcarea proprie a hotelului sau a pensiunii unde veți fi cazat. În cazul în care nu aveți parte de acest serviciu, ori pur și simplu ieșiți seara în oraș cu mașina, lăsați vehiculul în locuri sigure, în care este permisă parcarea. Nu lăsați bunuri de valoare în vehicul.
Pentru ca grija banilor să nu vă umbrească vacanța, este util să știți dacă emițătorul cardului vostru are sucursale în stațiunea/orașul în care călătoriți sau dacă veți găsi bănci deschise în week-end.
Schimbați banii numai la unitățile bancare ori la schimburi valutare autorizate și nu vă lăsați atrași de cursul extrem de avantajos pe care vi l-ar putea oferi persoane care vă abordează pe stradă.
Asigurarea de sănătate în cazul unei călătorii în afara țării este importantă, mai ales că unele destinații exotice impun condiții de sănătate speciale.