În curand vom avea ultima zi de vineri 13 din 2023. Având în vedere că pica în luna în care se sărbătorește Halloween-ul, acest vineri 13 devine și mai înfricoșător. Vineri, 13, vine cu un set bine stabilit de superstiții, inclusiv: să nu mergi sub o scară; să nu spargi oglinzi; să nu deschizi umbrela în casă; să nu te întâlnești cu o pisică neagră; și să ții minte că ghinionul vine în trei. În vineri, 13, aceste superstiții comune sunt amplificate. Fiecare alegorie are propria sa origine și motiv pentru a fi considerată nefericită, dar superstițiile consacrate ale sărbătorii vor juca, probabil, un rol mai important în frica pe care o putem resimți în vineri, 13.
Horoscop Camelia Pătrăşcanu: Şase zodii lovite de noroc sub trigonul Marte-Saturn!
Citește mai departe pentru a afla mai multe despre originile supertițiilor pentru ziua de vineri 13, și de ce poate să nu fie chiar atât de rea pe cât pare.
De ce este considerată nefericită ziua de vineri 13?
Cu toate că originile precise ale zilei de vineri 13 sunt necunoscute, anumite culturi de-a lungul istoriei au considerat data ca fiind ghinionistă din diverse motive. Vineri este spusă a fi ziua în care Adam și Eva au mâncat fructul interzis de la Pomul Cunoașterii, Cain și-a ucis fratele Abel, Isus a murit, și arca lui Noe a pornit în Potop. În plus, Iuda a fost al 13-lea invitat la Cina cea de Taină și este amintit ca discipolul care l-a trădat pe Isus Hristos.
Potrivit Enciclopediei Britannica, Loki, zeul farsei, a dat buzna la un banchet în Valhalla. Prezența sa a crescut numărul zeilor din sală la 13. În acea noapte, Loki l-a înșelat pe zeul Hodr, făcându-l să numere greșit numărul zeilor prezenți și să-și omoare propriul frate, Balder.
Cu toate acestea, abia în secolul al XIX-lea, când Thomas W. Lawson a publicat romanul său „Friday the Thirteenth”, data a fost asociată cu ghinionul. Povestea se învârte în jurul unui agent de bursă moralmente corupt care folosește superstițiile sărbătorii pentru a prăbuși piața de valori.
Citește și: Două zodii vedetă vor da lovitura în noiembrie. Berbecul va fi cel mai ghinionist nativ din zodiac
De ce este considerată ziua de vineri 13 norocoasă?
Având în vedere toate conotațiile negative asociate cu vineri, 13, este de înțeles să o considerăm o zi blestemată. Cu toate acestea, sunt și oameni care cred că ziua aduce noroc. De fapt, vineri – care înseamnă „ziua lui Frigg” în mitologia nordică – este numită după regina Frigg sau Frigga, zeița maternității. Potrivit Enciclopediei Britannica, pe lângă faptul că îi îndruma pe oameni în dragoste și căsătorie, se spune că Frigg a protejat familii, case și destinul întregilor comunități. Ea era de asemenea legată de Freyja, zeița iubirii, fertilității și războiului. Conform legendei, Freyja putea vedea în viitor și să prevadă moartea, iar ea călătorea adesea într-un car tras de doi pisoi negri, făcându-i pe acești prieteni cu patru picioare mai norocoși decât s-ar fi crezut inițial.
Alte zile norocoase sau ghinioniste
În unele culture ziua de marți 13 este considerată nefastă. În culturile greacă și hispanică, marțea este considerată a fi dominată de Ares, zeul războiului, din mitologia greacă. Vineri 17, este considerată nefericită în Italia deoarece numeralele romane pentru 17 pot forma expresia „Am trăit” în latină, sugerând că viața cuiva s-a încheiat și a murit. Între timp, numărul 13 este considerat un număr norocos.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.