În urma unei colaborări care a implicat ONG-uri din Bulgaria şi România şi cercetători din Frankfurt, oamenii de ştiinţă germani au confirmat legenda potrivit căreia fostul lider al Partidului Comunist Român Nicolae Ceauşescu a trimis mai multe exemplare de urşi în Bulgaria. Rezultatele cercetării au fost publicate recent în publicaţia Conservation Genetics, scrie Agerpres.
Ursul brun (Ursus arctos) este considerat o specie pe cale de dispariţie în Europa. Deşi specia aproape a dispărut în partea de vest a continentului, populaţii mai mari de urşi au continuat să existe în partea de est a Europei, inclusiv în Rusia, Munţii Carpaţi şi Peninsula Balcanică.
Citeşte şi Ce face un urs atunci când hibernează iarna VIDEO
„Din păcate, avem lacune considerabile cu privire la aceste populaţii rămase, inclusiv în privinţa datelor de bază, cum ar fi dimensiunea populaţiilor şi felul în care acestea sunt conectate”, explică Carsten Nowak, genetician specializat în fauna sălbatică. Pentru a schimba această situaţie, experţii de la Balkani Research Society au oferit peste 200 de probe de păr, ţesuturi, etc. colectate din habitatele urşilor din Bulgaria.
Profilurile ADN individuale generate la laboratoarele ADN din Senckenberg şi la Centrul pentru cercetări climatice şi biodiversitate LOEWE din Frankfurt au furnizat în cele din urmă date solide privind populaţia de urşi din ţară. Cu toate acestea, în timpul analizei, doctoranda Christiane Frosch a descoperit un aspect neobişnuit: mai multe profiluri individuale colectate în principalele regiuni muntoase ale ţării, Munţii Stara Planina şi Munţii Rodopi, diferă în mod considerabil de toate celelalte profiluri ADN. De unde au venit aceşti urşi şi cum au ajuns acolo?
Ulterior, cercetătorii au descoperit că probele oferite de la urşii din Munţii Carpaţi din România, oferite de către asociaţia locală Grupul Milvus, se potriveau perfect cu profilurile ADN neobişnuite găsite la unii urşi din Bulgaria. Totuşi, cele două regiuni se află la sute de kilometri una de alta, iar diferenţa genetică – în general ridicată – între populaţiile de urşi din cele două ţări nu sugerează interacţiuni numeroase. ‘Nu putem exclude posibilitatea unei migraţii naturale, însă locaţiile geografice ale mostrelor şi alte câteva trăsături fac acest scenariu puţin probabil’, a explicat Nowak.
Analiza intensivă şi studiul regional au produs în cele din urmă o explicaţie mai rezonabilă: în timpul socialismului, unii şefi de stat din Europa de Est erau vânători pasionaţi de urşi. Se ştie, spre exemplu, că dictatorul român Nicolae Ceauşescu (1918-1989) a împuşcat peste 1.000 de exemplare de urs în timpul vieţii. Succesele sale constante la vânătoare au fost certificate de asistenţii săi, dar şi de activităţi care au vizat sporirea populaţiei de urşi, inclusiv prin creşterea acestora în captivitate.
Unii dintre aceşti urşi au fost folosiţi pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu conducătorii aliaţi. În România şi Bulgaria, oamenii povestesc că urşii carpatini au fost transportaţi cu avioane militare în Bulgaria, pentru a diversifica populaţia locală.
La peste 20 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, Germania, Bulgaria şi România confirma o legendă curioasă: dispersarea aeriană nu se limitează doar la plante, insecte, păianjeni sau păsări. Ocazional, acest lucru ar putea implica, de asemenea, urşi, unii dintre cei mai masivi prădători de pe Pământ. Trebuie remarcat însă că, în pofida analizei intensive, cercetătorii nu au descoperit niciun document scris despre acest caz, conchide portalul american.