De mai bine de 10 ani, un patron de fabrică de pâine din localitatea Arcuş a făcut mii de euro vânzând urşi pe piaţa neagră. Cum? El a ţinut în captivitate, la fabrica pe care o deţine, o pereche de urşi, ai căror pui sunt puşi în vânzare. În general, clienţii bărbatului sunt fie circuri, fie grădini zoologice, fie pensiuni care caută modalităţi inedite de a atrage turişti.
Deşi este ilegal, autorităţile nu au luat măsuri. Reprezentanţii rezervaţiei de urşi de la Zărneşti au făcut tot posibilul să mute animalele într-un spaţiu în care să se dezvolte normal.
„Sunt ţinuţi pentru reproducţie, iar puii sunt vânduţi pe piaţa neagră. În general sunt vânduţi către circuri, către grădini zoologice sau către pensiuni pentru atragerea turiştilor”, spunea Liviu Cioineag, managerul Rezervaţiei de urşi de la Zărneşti.
În cele din urmă, după ce subiectul a ajuns în presă, masculul a fost mutat la Rezervaţia din Zărneşti, iar în zilele următoare acelaşi lucru se va întâmpla cu femela.
Cele două exemplare pe care bărbatul le ţine în captivitate fac pui o dată la doi ani, iar apoi aceştia sunt vânduţi cu câteva mii de euro pe piaţa neagră.
„Ţinerea urşilor în captivitate contravine Convenţiei de la Berna. Aceşti urşi sunt hrăniţi cu pâine uscată şi cu resturi din fabricarea pâinii. Astfel, proprietarii nu cheltuiesc bani pentru a-i întreţine”, a subliniat Cioineag.
Autorităţile cunosc situaţia, dar nu au luat până acum nicio măsură.
„S-ar putea ca spaţiul să fie nevoie să fie mai mare. Am şi discutat treaba asta cu proprietarii şi ei s-au angajat să asigure un spaţiu mai mare”, a spus directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimengelor Covasna, Siko Barabasi Şandor.
Laszlo Bela, directorul AJVPS Covasna, spune că urşii nu ar avea loc nici în Rezervaţia de la Zărneşti. Acolo trăiesc cei mai mulţi urşi bruni din Europa.
Conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi a promis că va începe demersurile pentru a preda urşii rezervaţiei.