Urşii care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi ucişi şi în afara oraşelor. UDMR: „Multe familii au fost distruse după atacurile urşilor”

Urșii care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi ucişi şi în afara oraşelor, potrivit unui amendament depus de UDMR și adoptat de deputați miercuri.
Filip Stan
15 dec. 2021, 17:20
Urşii care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi ucişi şi în afara oraşelor. UDMR:

Urşii care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi ucişi şi în afara oraşelor. Deputaţii au dat miercuri vot favorabil proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Urşii care pun în pericol viaţa oamenilor vor putea fi ucişi şi în afara oraşelor

Proiectul privind intervenţia imediată asupra urşilor a fost adoptat cu 232 de voturi „pentru”, 30 de voturi „contra” şi 23 de abţineri.

Deputaţii au adoptat un amendament care modifică titlul OUG, eliminând sintagma „intravilan”, prezentă iniţial în titlul proiectului înscris pe ordinea de zi, astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan.

Citeşte şi Femeie fugărită de urşi, pe aleea din faţa casei. A reuşit să se salveze în ultimul moment

„Titlul ordonanţei de urgenţă se modifică şi va avea următorul cuprins: ‘Ordonanţă de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative’ „.

Reprezentanţii UDMR susţin că amendamentul este unul necesar, în condiţiile în care foarte multe atacuri ale urşilor au loc la ferme, ocoale silvice şi au invocat totodată dreptul la viaţă prevăzut de Constituţie.

„Ziua de astăzi este una foarte importantă, mai ales pentru cei care locuiesc în zone în care urşii fac ravagii. UDMR a atras atenţia, de-a lungul anilor, fiecărui guvern, că suprapopularea urşilor devine o problemă majoră care va afecta oamenii şi bunurile lor. UDMR a avut curajul să spun, cu subiect şi predicat, că în anul 2021 problema urşilor necesită o rezolvare de urgenţă. (…) Ştiu că în oraşele mari, în blocurile cu 10 etaje, ursul pare un animal drăgălaş, care este asemănat cu ursuleţul de pluş de pe canapea. Realitatea este însă total diferită pentru cei care trăiesc în judeţele afectate, unde cetăţenii sunt de-a dreptul terorizaţi de prezenţa şi de atacurile urşilor. (…) Constituţia reglementează dreptul la viaţă şi integritatea bunurilor cetăţenilor şi din acest motiv am iniţiat, alături de parlamentari UDMR, un amendament care conţine extinderea posibilităţii de intervenţie în cazul atacurilor urşilor şi în extravilan – şi pe câmp şi pe potecile turistice. Astăzi votăm pentru salvarea de vieţi omeneşti”, a subliniat deputatul UDMR Kolcsar Anquetil-Károly,  potrivit Agerpres. 

Citeşte şi Un bărbat a fost sfâşiat de urşi la o partidă de vânătoare

La rândul său, deputatul UDMR Konczei Csaba a precizat că s-a ajuns la finalul „unei perioade foarte lungi” în faţa unui pericol real, care a afectat foarte mulţi oameni şi în care s-au pierdut foarte vieţi omeneşti, iar numărul judeţelor aflate în pericolul atacurilor urşilor bruni a crescut, de la 8 judeţe, în 2016, la 13 judeţe în prezent.

„Subiectul suprapopulării urşilor a fost abandonat în 2016. Între timp, multe familii au fost distruse în urma pierderii celor dragi, după atacurile urşilor, gospodării şi culturi agricole au fost distruse pentru mii de familii din România şi s-a instalat o stare de spaimă în care trăiesc multe comunităţi. (…) Cele mai mari probleme le-am identificat în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Argeş şi Bistriţa-Năsăud. Starea de spaimă a populaţiei reiese şi din apelurile de urgenţă la 112. (…) În vremuri excepţionale, luăm decizii excepţionale. (…) În Parlament, la iniţiativa grupului UDMR, am modificat acest proiect de lege, în aşa fel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. Trebuia neapărat să aducem acest amendament, având în vedere că marea majoritate a atacurilor s-au desfăşurat în extravilan – la stâne, la cantoane silvice, etc. Aceasta este o soluţie pe termen scurt „, a declarat deputatul UDMR.

În schimb, deputatul AUR Daniel – Gheorghe Rusu a susţinut că, prin forma actuală a proiectului, „se doreşte un braconaj acuns”.

„Din păcate, una zicem, alta facem. Una scriem în raport şi alta ni se supune spre aprobare. (…) Este clar că se vrea uciderea cât mai multor urşi. (…) Am fost de acord cu relocarea lor, extravilanul acestei ţări este destul de mare”, a spus deputatul AUR.

Deputatul Viorel Salan a anunţat că parlamentarii PSD au susţinut proiectul de lege, precizând că recentele situaţii prin care animalele sălbatice au pus în pericol viaţa cetăţenilor arată, „fără nicio tăgadă”, că permanenta actualizare a cadrului legal existent trebuie să rămână o preocupare continuă.

Potrivit proiectului, intervenţie imediată înseamnă acţiunea umană rapidă, specializată, efectuată de către echipa de intervenţie în cazuri urgente, în care siguranţa şi securitatea persoanelor, respectiv bunurile acestora sunt puse în pericol prin prezenta sau activităţile unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologica sau de sexul acestuia/acestora.

Intervenţie prin alungare înseamnă, potrivit proiectului, acţiunea umană imediată, specializată, de alungare prin diferite mijloace a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora.

Prin intervenţie prin tranchilizare şi relocare se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de capturare, tranchilizare şi relocare a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care prin acţiunile sale poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Extragere prin împuşcare se defineşte, în proiect, prin acţiunea umană imediată, specializată, de împuşcare cu arma de vânătoare deţinută legal a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Prin extragere prin eutanasiere se înţelege acţiunea umană imediată, specializată, de inducere de către medicul veterinar a morţii rapide si nedureroase, prin injecţie letală efectuată după tranchilizarea totală a unui/unor exemplar/exemplare de urs brun, indiferent de stadiul de dezvoltare biologică sau de sexul acestuia/acestora, care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora.

Durata maximă a intervenţiei este de 24 de ore. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenţiei în totalitate, activitatea se va închide prin completarea şi semnarea raportului de eveniment.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, începând cu metoda alungării.

În cazul în care exemplarul alungat revine şi poate ameninţa viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sau integritatea bunurilor acestora, echipa de intervenţie procedează la tranchilizarea şi relocarea acestuia.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), mai prevede proiectul.

„Prin excepţie de la prevederile art. 4 şi 5, se regăseşte în situaţia stării de necesitate prevăzută la art. 20 alin.(2) din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”, prevede un alt amendament adoptat de deputaţi.

Costurile de întreţinere a puilor de urs relocaţi după intervenţia imediată sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.

„Nerespectarea dispoziţiilor art. 11 de către persoanele responsabile constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 7.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune”, mai prevede proiectul adoptat.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Vica Blochina, sărut pasional cu Cătălin Botezatu! Toată lumea a rămas cu gura căscată când a văzut – FOTO
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au instalații de Crăciun pe casă. Vecinii pot depune plângere
Playtech.ro
„Am găsit ceva în grădină care m-a lăsat fără cuvinte”: Descoperirea uimitoare a unui bărbat ar putea...
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Fostă Miss Elveţia, născută în România, acuzaţii grave la adresa lui Trump: „M-a sărutat pe buze și pe gât, a încercat să-mi ridice rochia”
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, de URGENȚĂ la spital. A fost internat după ce simptomele S-AU AGRAVAT
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Sfaturi oferite de Mihaela Bilic pentru a ne menține greutatea în timpul postului. Cele mai ușoare și benefice metode
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
Ultimele cuvinte pe care Silviu Prigoană i le-a spus Gabrielei Lucuțar, în ziua în care a murit. Ce i-a spus Reginei Întunericului
Cancan.ro
Cum a răspuns cel mai inteligent om din lume (IQ 210) la întrebarea: 'Există sau nu Dumnezeu?'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Nimeni nu a știut până acum: M-au șocat și pe mine
StirileBZI
Se plătesc 4.050 de lei în România! Banii intră pe card de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Papa Francisc, vizat de o tentativă de asasinat: "O tânără sinucigașă, cu bombe pe sub haine..."
substantial.ro
Funcția de premier nu atrage în PSD; Ciolacu și Grindeanu vizează Camera Deputaților
MediaFlux
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Parlamentarii bulgari vor fi testați pentru droguri și alcool: o lecție pentru aleșii noștri?