UPDATE: Autorităţile din Braşov au emis, vineri seară, un mesaj RO-Alert prin care localnicii şi turiştii aflaţi în staţiunea Predeal sunt anuntaţi de prezenţa unui urs pe strada Mihai Viteazul.
Potrivit mesajului, oamenii sunt sfătuiţi să evite zona, să rămână în locuinţe, să păstreze distanţa faţă de animal şi să nu încerce să se fotografieze cu acesta ori să îl hrănească.
„Fără să vă expuneţi pericolului, protejaţi animalele din gospodărie”, mai transmit autorităţile în mesaj.
În ultima perioadă, urşii şi-au făcut din ce în ce mai des apariţia în staţiunile montane din Braşov şi Prahova, autorităţile ajungând să emită mesaje de avertizare şi de două sau chiar trei ori pe zi cu privire la prezenţa animalelor în zonele locuite de oameni.
Urşii de pe Transfăgărăşan, pericol pentru turişti. În căutare de hrană, animalele au început să coboare din zonele montane spre şosea.
Citeşte şi Ro-alert în cascadă: 14 apeluri avertizează în legătură cu prezenţa urşilor în Harghita
În zona Barajului Vidraru din judeţul Argeş tot mai mulţi turişti au început să dea nas în nas cu ursul. Aşa s-a întâmplat şi zilele trecute, atunci când un pui de urs a fost văzut mergând agale spre marginea drumului, potrivit click.ro.
Acesta nu a fost deloc deranjat de zgomotul maşinilor şi nici de turiştii care au început imediat să-l filmeze şi să-l fotografieze, semn că s-a obişnuit cu privirile curioase ale oamenilor.
Atenţie, autorităţile avertizează că, deşi pot părea inofensivi, urşii pot fi periculoşi. Turiştii sunt sfătuiţi să nu se apropie şi să nu le ofere mâncare animalelor.
Parlamentul a adoptat recent legea ce permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor. Actul normativ a fost aprobat, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a reacţionat după votarea legii privind intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi.
„Asigurăm protecţia speciilor, dar protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora este prioritatea noastră! Parlamentul a adoptat, astăzi, a doua oară, după reexaminarea cerută de preşedintele Klaus Iohannis, legea care permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor”, a precizat ministrul Mediului, potrivit News.ro.
Tanczos Barna a precizat că „încă de anul trecut este în vigoare Ordonanţa de Urgentă, iniţiată de el, ce a permis intervenţia în intravilan”.
„Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la iniţiativa noastră, cheltuielile administraţiilor locale privind permanenţa şi intervenţia imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului. Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenţie şi prevenţie avem, în sfârşit, toate instrumentele pentru a salva vieţi, pentru a apăra viaţa şi bunurile oamenilor împotriva urşilor deveniţi agresivi”, a explicat ministrul Mediului.
De asemenea, Tanczos Barna a afirmat că „sunt soluţii imediate, imperios necesare în condiţiile înmulţirii atacurilor de urs şi a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creşterii constante a populaţiei de urs brun din cauza unui management impropriu”.