Doi dintre urși, Ari și Arina, au trăit în condiții oribile, pe ciment, într-o mini grădină zoo din Shqiponja, în Prizren, unde erau folosiți ca atracție turistică pentru clienții restaurantului din apropiere. Urșii erau expuși în cuști minuscule, la primul etaj al unei clădiri cu aspect de temniță, alături de câini și lupi. Alte două ursoaice, care deocamdată nu au primit nume, au dus o viață extrem de tristă, într-o cușcă amplasată lângă un restaurant din parcul de recreere Germia, de lângă Priștina. Toți cei 4 urși au trăit ani la rândul în cuști în care nu se puteau mișca liber, fără bazin cu apă în care să se scalde și aproape fără posibilitatea de a se adăposti de soare.
„Urșii au nevoie de mult spațiu, au nevoie să se scalde, sa se cațere și să se odihnească. Acești urși de restaurant au suferit enorm în cuștile în care au trăit toată viața”, a declarat vineri Heli Dungler, fondatorul și președintele Vier Pfoten.
Alături de veterinarii KFOR, medicii Vier Pfoten au sedat urșii, i-au examinat și i-au transportat în noul sanctuar la bordul ambulanței VVier Pfoten. Deși inițial proprietarul restaurantului a fost cooperant și și-a dat acordul, până la urmă urșii au fost preluați de poliție.
Pe un teren de circa 15 hectare, la 20 de kilometri distanță de Priștina, Vier Pfoten amenajează un centru de salvare pentru toți cei 15 urși din Kosovo care suferă o viață de chin numai pentru a-i distra pe clienții restaurantelor.
Prima locatară a sanctuarului a fost Kassandra, o ursoaică adusă aici la începutul lunii martie. Kassandra sfusese ținută toată viața ei într-o cușcă de 6 metri pătrați, lângă un restaurant dintr-o zonă muntoasă situată la circa 30 de kilometri de Priștina. Proprietarul pur și simplu a abandonat-o acolo când a închis restaurantul.
Toți cei 5 urși se vor acomoda în primă fază în țarcurile de adaptare, urmând să fie eliberați într-un țarc de circa 7 hectare. „Suntem bucuroși că avem deja în custodie 5 din cei 15 urși de restaurant. Aici sunt îngrijiți și, pentru prima oară în viața lor, se pot mișca liber într-un mediu natural, fără să fie înconjurați de gratii”, a mai spus Heli Dungler.
Cei 15 urși deținuți ilegal au fost localizați și înregistrați de Vier Pfoten și guvernul kosovar în ultimii ani. Animalele s-au născut în pădurile din Kosovo sau Albania, fiind smulse brutal de lângă mamele lor și date pe mâna traficanților de animale. Ca „urși de restaurant”, ei au fost folosiți ca sa crească numărul clienților și, implicit, profitul.
Din august 2010, ținerea urșilor în captivitate privată este interzisă în Kosovo. Chiar și așa, până nu demult ministerul Mediului nu putea face mare lucru ca să prevină această situație. „De vreme ce urșii crescuți în captivitate nu mai pot fi eliberați în sălbăticie, iar noi nu avem un loc în care să-i ținem, nu aveam cum să intervenim împotriva traficului și deținerii ilegale”, a explicat ministrul Mediului, Dardan Gashi. „Tocmai de aceea suntem foarte fericiți că Vier Pfoten, prin amenajarea acestui parc, a creat condițiile necesare pentru a confisca animalele și a le ține în condiții foarte bune”. Potrivit lui Gashi, ministerul pe care-l conduce va lua de acum înainte măsuri severe împotriva proprietarilor de restaurante care cumpără urși, urmând să aplice sancțiuni dure împotriva traficului și deținerii ilegale.
Întreg proiectul este sprijinit de ministerul Medilui din Kosovo și de primăria capitalei Priștina, cea care a oferit terenul pentru amenajarea parcului pentru urși. În următoarele luni, Vier Pfoten va salva și restul de 10 urși, pentru a pune capăt acestei practici ilegale în Kosovo.
În următoarele săptămâni, Vier Pfoten îi va invita pe toți susținătorii sanctuarului să propună nume pentru urșii salvați.