Recuperarea rănilor fizice profunde şi a tulburărilor de comportament cauzate de trecutul traumatizant se face greoi. În prezent ei se află într-un spaţiu adaptat din sanctuarul de urşi de la Pristina, în Kosovo, care are câteva sute de metri. Aici, ei au putut simţi pentru prima oară iarba, s-au putut juca şi mişca în libertate şi s-au putut scălda în piscinele special amenajate pentru ei.
În ultimele săptămâni, biologii şi îngrijitorii de animale ai organizaţiei Vier Pfoten au muncit susţinut cu urşii traumatizaţi din sanctuar pentru a-i ajuta să se adapteze noilor condiţii. Ei le oferă mâncare din belşug de mai multe ori pe zi, stimulându-le curiozitatea şi comportamentul de căutare prin ascunderea „trataţiilor” pe întreg teritoriul disponibil. Biologii examinează cu atenţie comportamentul urşilor pentru a identifica caracteristicile şi nevoile fiecăruia dintre urşi. „Suntem foarte mulţumiţi că cele treisprezece animale sunt pe drumul cel bun”, declara Carsten Hertwig, lider de proiect Vier Pfoten. „Blana lor străluceşte din nou, au poftă de mâncare, se joacă şi se bălăcesc în pisicinele amenajata pentru ei.”
Toţi cei treisprezece urşi au fost ţinuţi în condiţii extreme de neprielnice. Ei au trăit ani întregi în cuşti foarte mici, la restaurante. În martie şi mai 2013, o echipă de salvare de urgenţă a organizaţiei de protecţia aniamalelor i-au salvat şi transferat în sanctuarul de urşi al Vier Pfoten din Priştina, cu ajutorul Ministerului Mediului din Kosovo, al Poliţiei şi al KFOR. Majoritatea urşilor erau malnutriti şi prezentau răni de muşcături de la alţi urşi, cu care erau obligaţi să trăiască în cuşti foarte mici.
Ursul Hope, înainte de a fi salvat FOTO: Vier Pfoten
Hope, după ce a fost salvat, în sanctuar, FOTO: Vier Pfoten
Ursul Stivi este unul dintre urşii care a suferit foarte mult. El a orbit din cauza unor răni foarte dureroase la ochi. Unii dintre urşi prezintă tulburări comportamentale majore, datorate traiului în condiţii improprii. „Ari, Casandra şi ursul orb Stivi, de pildă, petrec multe ore alergând dintr-o parte într-alta pe distanţe foarte scurte” spune Carsten Hertwig. „Din experienţa noastră, doar unii dintre urşi reuşesc să scape de aceste probleme comportamentale rapid, în timp ce alţii continua să le aibă luni sau chiar ani după eliberare.”
Vier Pfoten extinde în prezent sanctuarul în care se află cei treisprezece urşi, care se va întinde pe câteva hectare. Condiţiile de trai vor fi similare cu cele în care trăiesc urşii în mediul lor natural, iar în toamna următoare cei treisprezece urşi se vor putea deja muta în noua lor casă. „Avem la dispoziţie un spaţiu foarte prielnic, care conţine mai multe forme de relief. Acest lucru îi va ajuta foarte mult să îşi reactiveze instinctele lor naturale.” spune Carsten Hertwig. „Speram de asemenea că acest spaţiu să îi ajute şi la reducerea problemelor comportamentale.”