Tanczos Barna a afirmat că urşii din România ar putea fi împuşcaţi „în 24 de ore, maxim” deoarece în prezent derogarea acordată pentru eliminarea unui urs se acordă numai „în momentul în care viața cuiva este în pericol” şi se eliberează foarte greu, chiar și în 2 – 3 luni, conform Ştirileprotv.
”În momentul în care viața cuiva este în pericol, intervenția trebuie să fie ca la pompieri, ca la ISU, ca în momentul în care vine inundația” – a declarat ministrul Mediului, conform sursei citate.
Astfel, Tanczos Barna ar vrea ca împuşcarea urşilor să se facă ”în 24 de ore, maxim”.
„Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni” – a spus ministrul într-un interviu acordat publicaţiei Ştirileprotv.ro.
Ministrul Mediului a explicat că uciderea urșilor prin împușcare este permisă inclusiv printr-o Directivă Europeană, iar 5 state membre ale UE aplică deja această măsură.
În ultimele luni au fost raportate 280 de atacuri ale urşilor asupra oamenilor şi au fost deschise 5.000 de dosare de pagubă. Din estimările vânătorilor, în România există peste 10.000 de urşi. În prezent, ministrul Mediului a mărturisit că intervenţia autorităţilor este greoaie din cauza legislaţiei care prevede obţinerea mai multor avize pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite.
„Urşii s-au obişnuit cu altă viaţă. Nu mai caută în pădure hrana. S-au obişnuit cu tomberoanele. Cea mai mare problemă e crearea acestui pericol în zonele locuite, acolo unde e habitatul omului. Acolo intervenţia trebuie să fie promptă pentru a proteja viaţa umană.
Pe procedurile existente, intervenţia poate să dureze şi două luni de zile. Până se face dosarul de pagubă, până se trimite la Minister, până obţinem avizul Academiei, până se publică în Monitorul Oficial, până semnează toate instituţiile trec şi nouă-zece luni.
Atunci e greu să mai intervii să identifici exemplarul respectiv. Normal că încep întrebările: care a fost ursul care a intrat în localitate? De ce să mai aştept trei luni ca să îl extragi?”, a afirmat Tanczos Barna, la România TV.