Urşii grizzly ne pot oferi informaţii despre… obezitate

Cercetători din cadrul companiei de biotehnologie Amgen Inc. desfăşoară studii asupra obezităţii pe urşi grizzly, în statul Washington DC, pentru că datele care pot fi adunate prin studierea acestor animale, care se pot hrăni cu până la 58.000 de calorii pe zi şi ajung să cântărească 450 de kilograme, ar putea redefini modul în care înţelegem obezitatea şi ar putea contribui la identificarea unor noi metode de tratament împotriva acestei maladii, informează The Wall Street Journal.
Cristina Dinu
16 dec. 2013, 12:46
Urşii grizzly ne pot oferi informaţii despre... obezitate

Dr. Kevin Corbit, cercetător în cadrul Amgen Inc., este coordonatorul studiilor realizate pe urşi grizzly. „Atunci când mă gândesc la obezitate mă gândesc la ursul Yogi”, glumeşte el.

Însă urşii din specia Ursus arctos horribilis nu sunt nişte cobai obişnuiţi. Un urs grizzly poate ridica un trunchi greu de copac cu o singură labă, poate distruge complet un automobil obişnuit şi este un prădător aflat la capătul lanţului trofic, care nu are duşmani naturali.

Ceea ce-i face însă pe urşii grizzly cobaii ideali în acest domeniu este capacitatea de a lua în greutate înainte de a intra în hibernare, perioadă de acumulare în care colesterolul şi tensiunea arterială le creşte foarte mult. Spre deosebire însă de oameni, starea de sănătate a urşilor nu are de suferit – arterele urşilor nu se blochează sub acţiunea colesterolului, iar aceste animale nu ajung să facă infarct sau să se îmbolnăvească de diabet.

Dar de ce urşii se pot îngrăşa fără a se îmbolnăvi? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă compania de biotehnologie Amgen. În acest scop cercetătorii studiază sângele acestor animale, depozitele lor de grăsime şi le ascultă cu atenţie ritmul cardiac.

Prin desfăşurarea studiilor pe urşi grizzly, compania Amgen iese din zona de comfort a industriei din care face parte, susţine şi Alexander Kamb, directorul ştiinţific al companiei şi cel care a dat undă verde acestui proiect în urmă cu doi ani. Dar aceste animale sunt extrem de importante pentru a afla mai multe despre obezitate.

Urşii reuşesc să rămână sănătoşi chiar dacă sunt obezi, iar apoi pot pierde o mare parte din masa corporală, din nou fără probleme pentru organism.

„Vreau să înţeleg care este magia urşilor grizzly”, susţine Dr. Alexander Kamb.

Dr. Corbit, care înainte de a începe studiul asupra urşilor a lucrat doar pe şoareci modificaţi genetic pentru a fi obezi, a explicat că studiile sale asupra grăsimii urşilor şi a sângelui acestor animale indică faptul că aceştia răspund cu totul diferit la îngrăşare faţă de oameni.

Organismul urşilor este capabil să-şi regleze sensibilitatea la insulină, hormon care controlează cât de multă grăsime şi zahăr din hrană sunt descompuse şi depozitate pentru energie. Urşii sunt mai sensibili la insulină în perioadă în care acumulează în greutate, înaintea hibernării, în schimb, la câteva săptămâni după ce au intrat în hibernare, organismul urşilor nu mai răspunde deloc la insulină.

În următorii doi ani în cadrul acestui proiect, oamenii de ştiinţă îşi propun să descifreze genomul urşilor grizzly pentru a căuta în materialul lor genetic răspunsul la întrebările cu privire la capacitatea acestora de a acumula rapid în greutate, rămânând însă sănătoşi.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Costuri enorme pentru autostrăzile din România: Impactul pandemiei și războiului asupra prețurilor construcțiilor
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...