Primarul stațiunii Băile Tușnad, Albert Tibor, a declarat marți, că deja nu se mai cunoaște numărul sălbăticiunilor care vin din pădure și caută hrană pe străzile din localitate.
„Nu e unul, sunt mai mulți (urși n.r.), nici nu putem să-i numărăm, umblă pe stradă. Aseară am văzut că cineva a filmat o ursoaică cu trei pui. Pe cuvântul meu, nu știu ce putem face. Le-am spus colegilor să sune la Mediu, să vorbim cu ei și să vedem ce se poate face”, a spus primarul din Băile Tușnad, potrivit Agerpres.
El a afirmat că nu crede că specialiștii de la Agenția pentru Protecția Mediului vor putea face ceva concret pentru rezolvarea problemei, întrucât „legile sunt în așa fel făcute încât ursul e mai bine păzit decât oamenii”.
Primarul a spus că sălbăticiunile s-au înmulțit, nu le mai ajunge suprafața forestieră din jurul stațiunii și de aceea vin în oraș, în căutare de hrană.
Din acest motiv, localnicii au ajuns să nu mai crească în gospodării păsări, pentru că ele sunt ucise în mod frecvent, și nici nu mai țin câinii legați în lanț, întrucât au existat multe cazuri în care au fost omorâți, în încercarea de a păzi curtea în care intrase ursul.
Vezi si: Urs filmat la plimbare în staţiunea Băile Tuşnad, în căutare de mâncare VIDEO
În opinia lui Albert Tibor, singura soluție pentru rezolvarea problemei ar fi o monitorizare permanentă, realizată de către o echipă de rangeri, care să și hrănească urșii și să-i împiedice să ajunge în oraș.
„Cred că o monitorizare permanentă ar fi necesară, asta cer de la Ministerul Mediului, să existe o echipă de rangeri care să patruleze și să țină urșii departe de stațiune. Cred că e singura soluție. Să-i țină în pădure, să le dea de mâncare ca să nu intre în oraș și să monitorizeze permanent de o parte și de alta a orașului, unde e pădure”, a spus primarul din Băile Tușnad.
El consideră că soluția găsită până acum de Ministerul Mediului, aceea de relocare a animalelor, nu rezolvă cu nimic situația, întrucât în locul unui urs mutat în alte zone vin alții din pădurile din apropiere.
Reprezentanții Agenției de Protecția Mediului au precizat că încă nu au fost sesizați în legătură cu această situație și că atunci când vor fi anunțați vor lua măsuri, împreună cu autoritățile locale.
Locuitorii din Băile Tușnad se confruntă frecvent cu prezența urșilor în stațiune, aproape în fiecare an cel puțin un exemplar fiind capturat și relocat.
De asemenea, urșii creează probleme și în alte zone ale județului Harghita. În acest sezon, trei persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri ale urșilor, produse la stâne sau în păduri, iar mai multe animale au fost ucise.