Autorităţile din judeţul Prahova au emis, miercuri seară, două mesaje RO-Alert în mai puţin de două ore prin care anunţă prezenţa urşilor pe străzi, în staţiunile Buşteni şi Sinaia de pe Valea Prahovei.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a emis, miercuri seară, în jurul orei 21:00, un prim mesaj RO-Alert prin care anunţă că un urs a fost văzut pe strada Aluniş din staţiunea Sinaia.
Ursul a dat năvală peste românii aflaţi la ştrand. A fost emis RO-ALERT
Un al doilea mesaj, emis la ora 22:38, anunţa prezenţa unui urs în staţiunea Buşteni, pe strada Cezar Petrescu.
În ambele situaţii, câte un echipaj SMURD a fost trimis la faţa locului.
În ultimele săptămâni, autorităţile din Prahova au emis frecvent mesaje de avertizare privind prezenţa urşilor în staţiunile de pe Valea Prahovei, dar şi în alte localităţi.
Miercuri dimineaţă, localnicii au semnalat prezenţa unui urs în comuna Cărbuneşti, autorităţile emiţând, de asemenea, mesaj RO-Alert.
Doar în weekendul trecut, jandarmii din cadrul Inspectoratului Judeţean Prahova au intervenit pe traseele montane şi în staţiunile turistice de pe Valea Prahovei, în urma a 12 sesizări primite prin apelul unic de urgenţă 112, prin care era semnalată prezenţa urşilor în localităţile montane.
Primarul oraşului Buşteni: În fiecare seară sunt cel puţin 3-4 acţiuni de îndepărtare a animalelor sălbatice. Situaţia curentă este dificilă şi dă bătăi de cap atât localnicilor cât şi turiştilor
Primarul staţiunii Buşteni de pe Valea Prahovei, Mircea Corbu, scrie pe Facebook că autorităţile locale participă seară de seară la trei sau patru acţiuni de îndepărtare a urşilor din staţiune, el admiţând că „situaţia curentă este una dificilă şi dă bătăi de cap atât localnicilor cât şi turiştilor”. Edilul anunţă relocarea unui prim exemplar. Un urs tânăr care cobora în staţiune din pădure.
„Cunoaştem cu toţii că una din marile probleme cu care se confruntă oraşul nostru este cea a urşilor, care coboară din pădure pe străzile oraşului sau chiar în gospodăriile cetăţenilor în căutare de hrană. (…) situaţia curentă este una dificilă şi dă bătăi de cap atât localnicilor cât şi turiştilor. Trebuie să cunoaşteţi faptul că în fiecare seară sunt cel puţin 3-4 acţiuni de îndepărtare a animalelor sălbatice pentru a evita producerea de evenimente tragice. Trebuie să fim cu toţii conştienţi că sunt animale sălbatice cu reacţii imprevizibile, de aceea vă îndemnăm să adoptaţi o poziţie precaută faţă de acestea”, a scris edilul pe Facebook.
Primarul Mircea Corbu anunţă că săptămâna aceasta a fost relocat un urs tânăr, care fusese lovit uşor de un autoturism. Animalul a fost tranchilizat şi relocat în pădurea din Săcele, judeţul Braşov.
„De asemenea, am făcut solicitare către Garda Forestieră pentru relocarea unui număr de 5 urşi. Aşteptăm un răspuns vizavi de acceptul şi zonele unde animalele pot fi relocate”, mai scrie primarul.
Acesta precizează că, în urma emiterii ordonanţei de Guvern nr. 81/2021, la nivelul oraşului Buşteni a fost constituit Comitetul de intervenţie având în componenţă: Asociaţia Cinegetică Sinaia, un cabinet Veterinar, Jandarmeria Română, Poliţia Locală, dar şi membri ai echipei Salvamont şi a pădurari de la Romsilva, precum şi voluntari.
Totodată, la nivelul Primăriei Buşteni a fost semnat un protocol cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” care oferă autorităţilor locale consultanţă în gestionarea situaţiilor, pune la dispoziţie unor containere anti-urs pentru colectarea deşeurilor menajere şi cuşti pentru capturare în vederea relocării urşilor.
„În perioada imediat următoare, vom demara un program pilot – care presupune un sistem de îndepărtare a urşilor din zona intravilană, bazat pe raze laser şi ultrasunete. În prima fază vor fi montate câteva dispozitive experimental, apoi dacă rezultatele sunt bune avem în vedere extinderea sistemului pe întreaga raza a oraşului Buşteni”, mai anunţă primarul.