Ursul care alerga schiorii pe pârtia din Predeal a fost relocat în Bihor. Un primar din judeţ a răbufnit: „Domnul ministru să nu mai relocheze urşi dintr-o parte în alta. Tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat”

Ursul care alerga schiorii pe o pârtie din Predeal a fost relocat în Valea Finişului, din Bihor. Cel puţin localnicii susţin că este vorba despre unul şi acelaşi urs. Dar ursul a coborât de nenumărate ori în sat, producând pagube localnicilor. Primarul comunei Finiş, Ioan Florian Man, a solicitat ministrului Mediului, Tanczos Barna, să nu mai relocheze urşi fără acordul primarilor din zona de relocare.
Oana Anghel
16 mart. 2021, 16:03
Ursul care alerga schiorii pe pârtia din Predeal a fost relocat în Bihor. Un primar din judeţ a răbufnit:
Ursul care alerga schiori pe pârtia din Predeal, relocat în Bihor. Sursa FOTO: g4media

Ursul din Predeal relocat. Primarul Florian Man spune că o soluţie mai potrivită decât relocarea ar fi crearea unui parc special. Edilul a precizat că ursul a intrat în stupinele localnicilor, unde ar fi distrus mai mulţi stupi.

Domnul ministru să nu mai relocheze urşi dintr-o parte în alta a ţării fără să întrebe primarul localităţii. Mută problema dintr-un loc în altul. Dacă acest urs a făcut probleme la Braşov, a fugit după turişti, după schiori, trebuie să fii nebun să muţi problema în alt judeţ. Să găsească o soluţie potrivită, să le facă un parc sau altceva”, a declarat primarul pentru Agerpres.

Ursul din Predeal relocat în judeţul Bihor

Primarul spune că până acum nu au existat urşi în zona comunei Finiş, iar localnicii mergeau fără nicio grijă la cules de ciuperci prin pădure. Acum nu doar că le este frică să mai intre prin pădure, dar le este frică şi că urşii le-ar putea intra în gospodării.

Citeste si Clipe de panică în Azuga! Un urs a încercat să dărâme gardul unei case! Cum a fost alungat

Noi nu am avut aici urşi niciodată. Acum avem probleme cu urşii, că ne-au făcut pagube, au spart stupii la două familii. Nu ştiu câţi sunt. Unii spun că au văzut mai mulţi, alţii că au văzut doar unul. Tot felul de zvonuri. Nu sunt pui. Unul, sigur, este. Cam la două săptămâni după ce l-au relocat, a coborât în sat, din munţi. La noi e intravilan toată Valea Finişului. Nu ştiu de ce l-au adus aici, că nu e habitatul lui. Ursului îi place pădurea, dar tomberonarul ăsta de urs e tot timpul în sat. Am auzit că paznicul de vânătoare îi duce peşte acolo sus, în pădure. Dar ursul nu stă la peştele lui şi vine în sat”, a declarat primarul Ioan Man.

Edilul reproşează autorităţilor de la Mediu că nu a fost informat despre relocarea urşilor, deoarece nu se cunoaşte exact numărul lor.

Nu ne-a anunţat nimeni nimic, numai că ne-am trezit cu ei. Oficial nu avem nimic. Nu ştiu în ce ţară trăim. Noi nu ştim câţi sunt, îl vedem tot pe ăla sau pe altul, nu ştim. De două-trei ori pe săptămână, auzim că unul l-a văzut acolo, altul l-a văzut dincolo”, a precizat Ioan Man.

Citeste si EXCLUSIV! De ce vor politicienii să omoare urşii din România şi de când au devenit ei o problemă?! De la “noi am fost aleşi de oameni nu de ursi” la “toţi căutăm să mâncăm cea mai mare bucată de carne!” Reactia WWF, singurii care mai apără urşii din ţară!

Localnicii în curţile cărora a intrat ursul vor fi despăgubiţi

Florian Man spune că a anunţat autorităţile şi ca urmare s-a constituit o comisie de evaluare pentru despăgubirea localnicilor păgubiţi. Specialiştii au constatat distrugerea a trei stupi de albine la un localnic şi a altor şapte stupi la o altă familie de gospodari. După întocmirea notei de constatare, comisia se va întruni din nou pentru a se încheia un proces-verbal, care să cuprindă şi valoarea pagubei.

Nu ştiu dacă o să-i despăgubească. Dar nu era corect să-i aducă aici fără o aprobare, fără să ne informeze, ca să ştim să ne ferim de ei”, a adăugat primarul comunei Finiş.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Instagram: Cea mai descărcată aplicație din lume, devansând TikTok
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'