România, Bulgaria, Grecia, Cipru, Lituania și Slovacia trebuie să prezinte hărți actualizate de risc de inundații, în conformitate cu o directivă europeană.
Hărțile de hazard la inundații evidențiază acele zone geografice vulnerabile, în cazul unor fenomene meteo extreme, iar cele de risc la inundații arată potențialele consecințe adverse asociate respectivelor scenarii de inundații.
Potrivit Comisiei Europene, aceste hărți stau la baza elaborării planurilor de gestionare a riscului de inundații.
Dezastrele din cursul acestui an, consemnate în Bulgaria, Germania și Belgia, au determinat-o pe Ursula von der Leyen să pregătească o nouă directivă.
„Inundațiile din acest an din Bulgaria, precum și inundațiile catastrofale din Germania și Beglia din iulie 2021 demonstrează importanța tot mai mare a evaluării riscurilor de inundații în lumina impactului schimbărilor climatice.
Inundațiile pot, de asemenea, să elibereze poluanți stocați în sol și să îi răspândească și mai mult. Statelor membre li s-a solicitat să raporteze cu privire la actualizările primelor lor horți de risc de inundații până la 22 martie 2020.
Obeictivul este de a menține hprțile adecvate scopului și a reduce consecințele adverse ale inundațiilor asupra sănătății umane, asupra mediului, patrimoniului cultural și a activității economice”, au transmis reprezentanții CE, potrivit Mediafax.
Încă din februarie 2022, Comisia Europeană a trimis atenționări celor șase state din blocul comunitar. Acestea nu au actualizat hărțile și nici nu au prezentat un raport Comisiei cu privire la acestea.
Ursula von der Leyen a dat ultimatumul. Două luni de zile a dat termen statelor membre pentru a trimite răspunsurile solicitate. Dacă nu se vor supune directivei, Comisia Europeană ar putea sesiza Curtea de Justiție a Curții Europene.