Ursula von der Leyen și-a anunțat echipa de comisari. Premieră pentru România. Roxana Mînzatu a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie, dar și funcția de vicepreședinte al CE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, marţi, la Strasbourg, noua echipă de comisari şi portofoliile acestora. Roxana Mînzatu, comisarul european din partea României, a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie din cadrul Comisiei Europene, dar marea lovitură pentru țara noastră este funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Alina Costache
17 sept. 2024, 10:07
Ursula von der Leyen și-a anunțat echipa de comisari. Premieră pentru România. Roxana Mînzatu a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie, dar și funcția de vicepreședinte al CE

Ursula von der Leyen a anunţat marți noua echipă de 27 de comisari europeni. Roxana Mînzatu, comisarul european din partea României, a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie din cadrul Comisiei Europene, dar marea lovitură pentru țara noastră este funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Roxana Mânzatu este absolventă a Facultății de Ştiinţe Politice şi Administrative (specializarea Ştiinţe Politice Engleză) în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022). Este unul dintre specialiștii României pe zona fondurilor europene. A fost 13 ani consilier județean la Brașov și a lucrat cu fonduri europene. A fost subprefect la Brașov, dar și președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. În 2024, a fost aleasă europarlamentar pe lista PSD.

România nu va fi oaia neagră a Uniunii Europene în materie de atragere de fonduri europene şi de dezvoltare, spunea recent Roxana Mânzatu.

Exerciţiul 2014-2020, depăşim sută la sută absorbţie, ceea ce înseamnă că vom scoate bani din buzunar pentru cheltuielile acestui exerciţiu. Domnul Câciu a făcut o treabă extraordinară şi domnul Boloş, înaintea lui, pe acest portofoliu şi cred că am recuperat”.

Roxana Mînzatu a explicat că România a învăţat din alte exerciţii bugetare.

”În două exerciţii România a învăţat, doar că lupta pe care trebuie să o ducem este în privinţa banilor pe care îi primim după 2027. Europa începe să aibă alte priorităţi, cheltuie pentru securitate, cheltuie pentru gestionarea migraţiei, pentru competitivitate economică. Nu aş vrea să pierdem bani la coeziune şi a fost motivul pentru care am candidat cu tot entuziasmul ştiind că trebuie să apăr politica de coeziune şi banii pe care România îi primeşte pentru regiunile mai puţin dezvoltate”, a mai spus Mînzatu.

 

 

În culise, negocierile pentru aceste posturi au fost dure. Luni, influentul comisar francez Thierry Breton a demisionat fulgerător, victimă a relaţiilor sale proaste cu Von der Leyen. Pentru a-l înlocui, Emmanuel Macron a propus un prieten apropiat, Stéphane Séjourné, ministrul demisionar al afacerilor externe. Parisul speră la o vicepreşedinţie a Comisiei şi la un portofoliu larg dedicat „suveranităţii şi competitivităţii industriale şi tehnologice europene”.

Înlocuirea lui Thierry Breton cu un alt bărbat, Stéphane Séjourné, nu a încetat să atragă critici. Séjourné este o „clonă” a lui Emmanuel Macron şi „alegerea, ca întotdeauna, a unui bărbat, aşa că de ce să ne deranjăm cu paritatea? Lumea veche”, a afirmatt eurodeputata Manon Aubry, liderul grupului stângii radicale.

Componenţa noii echipe va trimite un semnal cu privire la ponderea statelor membre, la echilibrul politic şi la direcţia pe care echipa executivă intenţionează să o ia la Bruxelles, la trei luni după alegerile marcate de o creştere a sprijinului pentru extrema dreaptă, notează AFP, citat de news.ro.

Pe lângă înlocuirea surprinzătoare a lui Thierry Breton, incertitudinea persistă în Slovenia, unde aprobarea noului candidat Marta Kos de către parlamentul naţional a fost amânată.

La aceasta se adaugă controversa pe care liderii europeni se străduiesc să o dezamorseze cu privire la lipsa femeilor din viitoarea echipă: noul colegiu ar putea avea aproximativ zece femei din 27, fără a atinge paritatea promisă.

După prezentarea echipei Ursulei von der Leyen, comisarii urmează să fie audiaţi în faţa deputaţilor europeni şi supuşi unui vot de aprobare, o luptă instituţională cu Parlamentul, care doreşte adesea să îşi marcheze teritoriul prin respingerea anumitor candidaţi.

„Este ca şi cum ai da un examen.” Pentru a se pregăti, comisarul trebuie să revizuiască «cartea de informare», o «biblie» despre ceea ce a făcut comisia anterioară şi care sunt obiectivele sale, spune o persoană apropiată de un comisar demisionar.

O serie de eurodeputaţi ar dori să îl răstoarne pe candidatul ungar, acuzat că nu ascultă cu atenţie Parlamentul European şi că este prea apropiat de poziţiile premierului naţionalist Viktor Orban.

Un alt subiect sensibil este reprezentat de zvonurile din presă cu privire la o posibilă vicepreşedinţie pentru Raffaele Fitto, ministrul italian pentru afaceri europene în guvernul de extremă dreapta al Giorgiei Meloni.

 

 

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
O fabrică importantă din România s-a redeschis. S-au investit milioane de euro în ea și va produce multe lucruri utile în construcții
Capital.ro
Familia Regală a României, în doliu. Este mare tristeţe şi regret: Dumnezeu să-l odihnească
Playtech.ro
Rapperup P. Diddy a fost aruncat în închisoare. Acuzațiile grave care i-au fost aduse, fanii sunt în șoc
DailyBusiness
Decizia BEC: Votul prin urna specială la alegerile parlamentare 2024. Tot ce TREBUIE să știi
Adevarul
Satul care a dat marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce se întâmplă cu drumul de marmură care l-a făcut faimos
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Schimbări radicale pentru profesori. Ce se întâmplă cu orele suplimentare
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
”Şacalul”, bărbatul acuzat că a omorât două tinere în Constanţa, cere de pe patul de spital să fie pus în libertate. La instanță a ajuns doar iubita lui
Capital.ro
Ordin venit de la UE. România trebuie să se supună. Avem termen până în 2045
StirileBZI
Ce adeverinţe sunt necesare pentru „mica recalculare” a pensiilor! Marius Budăi a venit cu precizări
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
România obține pentru prima dată o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...