Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a condamnat Rusia pentru că a încercat să ”şantajeze” Europa, după ce gigantul energetic rus Gazprom a confirmat că a întrerupt furnizarea de gaze către Polonia şi Bulgaria. Von der Leyen a calificat decizia Gazprom drept ”nejustificată şi inacceptabilă”, şi a dat asigurări că Uniunea Europeană (UE) a elaborat planuri de urgenţă pentru astfel de scenarii şi colaborează cu statele membre şi alţi parteneri internaţionali să asigure fluxuri alternative, precum şi securitatea aprovizionării cu energie, relatează The Guardian.
”Anunţul făcut de Gazprom că opreşte unilateral livrarea de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj”, a afirmat Ursula von der Leyen.
”Este nejustificat şi inacceptabil. Şi arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze”, a continuat ea.
”Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre. Căutăm soluţii să asigurăm livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE”, a subliniat von der Leyen
Preşedinta Comisiei a mai spus că Uniunea Europeană a elaborat planuri de urgenţă cu privire la o astfel de situaţie şi că au loc discuţii de criză la Bruxelles.
”Statele membre au pus în aplicare planuri de urgenţă pentru un astfel de scenariu şi am lucrat cu ele în coordonare şi solidaritate. O întâlnire a grupului de coordonare a gazelor are loc chiar acum”, a specificat şefa executivului UE.
”Trasăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să colaborăm cu parteneri internaţionali cu scopul de a asigura fluxuri alternative. Şi voi continua să colaborez cu liderii europeni şi mondiali pentru securitatea aprovizionării cu energie în Europa.
Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la 3 luni se apropie de 5%. Cu cât cresc ratele
”Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi în deplină solidaritate cu statele membre afectate, în faţa acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a conchis von der Leyen.
Grecia vine în ajutorul Bulgariei după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze
Grecia va oferi ajutor Bulgariei după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către statul bulgar, i-a transmis, miercuri, premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar, relatează Reuters.
Cei doi lideri au discutat telefonic problema. ”Premierul (n.r. grec) a spus că Grecia va ajuta Bulgaria să facă faţă noii situaţii cauzate de deciziile Rusiei în materie de energie”, a transmis cabinetul lui Mitsotakis într-un comunicat, fără a oferi alte detalii.
Atena ar putea ajuta Sofia prin inversarea fluxului conductei TurkStream, un mecanism care a mai fost folosit în trecut. Conducta transportă gazele din Rusia în Grecia prin Marea Neagră, Turcia şi Bulgaria, a declarat o sursă familiară cu subiectul.
Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia. Mişcare şoc a lui Putin pe piaţa energetică europeană
Mitsotakis a afirmat că interconectorul de gaze dintre Grecia şi Bulgaria (IGB), care ar fi trebuit să fie operaţional de mult timp, între cele două state vecine, ar trebui să fie gata până în iunie, potrivit premierului bulgar Kiril Petkov.
”El (n.r. Mitsotakis) a confirmat, de asemenea, acţiuni comune de diversificare prin gaze naturale lichefiate”, a adăugat Petkov.
Mitsotakis a convocat, miercuri, o întâlnire de urgenţă cu reprezentanţii sectorului energetic în care vor discuta impactul deciziei Gazprom asupra aprovizionării cu gaze a Greciei, se mai arată în comunicat.
Peste 30% din necesarul anual de energie al Greciei este furnizat de Rusia, iar următoarea plată pe care Grecia trebuie să o achite Gazprom este scadentă în mai, în baza unui contract care expiră în 2026.
Atena nu a clarificat cum va efectua plata, însă a specificat că ar putea fi capabilă să evite pe termen nelimitat problemele de aprovizionare cu gaze, chiar dacă Rusia opreşte fluxurile.
În baza unui plan de urgenţă, Grecia a mai precizat că ar putea obţine gaze lichefiate suplimentare şi gaze prin conducte din Azerbaidjan şi ar putea comuta patru centrale electrice care funcţionează în prezent pe gaz, la motorină. De asemenea, guvernul elen va intensifica exploatarea cărbunelui în următorii doi ani, ca măsură temporară.
Producătorul rus de gaze Gazprom a anunţat, miercuri, că a oprit livrările de gaze către Bulgaria şi Polonia pe motiv că nu au plătit gazele în ruble, decizie care constituie cea mai dură măsură de retorsiune a Kremlinului de până acum la sancţiunile internaţionale aplicate din cauza războiului provocat de Moscova în Ucraina.