În scrisorile transmise celor două grupuri politice, Ursula von der Leyen se mai declară pentru a se acorda Parlamentului European dreptul de iniţiativă legislativă. În prezent, doar Comisia Europeană are dreptul să propună legi aplicabile la nivelul UE. Cât despre Brexit, ea s-a arătat dispusă să ofere Regatului Unit mai mult timp pentru negocierea retragerii din UE.
De asemenea, Ursula von der Leyen a susţinut ca pentru deciziile de politică externă ale UE să se renunţe la regula unanimităţii şi aceste decizii să fie luate prin majoritate calificată, informează Agerpres.
Prin aceste scrisori Ursula von der Leyen încearcă să-i convingă pe europarlamentarii care încă sunt reticenţi să-i acorde votul marţi în plenul Parlamentului European. Ea poate conta pe grupul popularilor europeni din care face parte, în timp ce socialiştii europeni şi noul grup centrist-liberal i-au transmis fiecare săptămâna trecută că votul lor depinde de acceptarea unor solicitări.
Astfel, potrivit Politico.eu, socialiştii i-au cerut printr-o scrisoare să prezinte în scris ”angajamente concrete” privind priorităţile de politică în postul de preşedinte al Comisiei Europene – inclusiv cu angajamentele bugetare asociate -, care privesc în special dezvoltarea durabilă, schimbările climatice, bugetul UE, politica de azil pentru migranţi, statul de drept şi politica externă a UE. Există şi solicitări foarte precise, cum ar fi o egalitate perfectă de gen în Colegiul Comisarilor, adică numărul comisarilor europeni bărbaţi să fie egal cu cel al femeilor, potrivit Agerpres.
Ursula von der Leyen, în prezent ministru german al apărării şi o apropiată a cancelarului Angela Merkel, are nevoie de o majoritate simplă la votul din Parlamentul European. Dar această majoritate este greu de obţinut în lipsa sprijinului din partea socialiştilor şi liberal-centriştilor, mai ales că grupul Verzilor a anunţat că nu o susţine. De asemenea, unii eurodeputaţi ar putea ignora indicaţia de vot dată de grupul lor politic, fiind nemulţumiţi că liderii europeni nu au ţinut cont de sistemul ”capilor de listă” (Spitzenkandidat), prin care preşedinte al Comisiei ar fi trebuit să devină unul din capii de listă ai marilor familii politice reprezentate în Parlamentul European.
Ursula von der Leyen s-a prezentat săptămâna trecută în faţa eurodeputaţilor din principalele familii politice, promiţându-le că printre priorităţile sale la şefia executivului comunitar vor fi statul de drept, migraţia, competitivitatea şi combaterea schimbărilor climatice, potrivit Agerpres.
Ţinând cont de nemulţumirea eurodeputaţilor pentru neaplicarea sistemului ”capilor de listă”, ea i-a lăudat pe doi dintre perdanţii renunţării la acest sistem şi care aspirau la şefia Comisiei Europene, respectiv socialistul Frans Timmermanns şi liberala Margrethe Vestager, promiţând că le va da portofolii importante în viitoarea Comisie Europeană, şi anume pe cel de prim-vicepreşedinte lui Timmermanns şi unul cu ”rang echivalent” lui Vestager. Ursula von der Leyen a mărturisit de asemenea că doreşte o Comisie Europeană perfect paritară, cu un număr egal de femei şi bărbaţi.