Administrația Prezidențială anunță că acordul va fi semnat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.
Documentul este fundamentat pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional, precizează sursa citată.
Acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei.
Potrivit comunicatului, proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.
Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit, sâmbătă, Ursulei von der Leyen pentru ajutorul acordat în chestiune a aderării la spaţiul Schengen, chiar dacă ”n-am ajuns încă la linia de sosire”. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene a transmis că va lucra neobosit pentru a găsi o soluţie, anunţă News.ro.
”Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră şi echipei dumneavoastră pentru tot sprijinul, şi a fost foarte mult, în ceea ce priveşte chestiunea Schengen. Din păcate, n-am ajuns încă la linia de sosire, dar sunt destul de optimist că vom avansa cu o viteză decentă şi ne bazăm cu toţii pe dumneavoastră şi pe Comisie în această privinţă”, a declarat Klaus Iohannis, în întâîlnirea cu Ursula von der Leyen şi premierul Nicolae Ciucă.
Von der Leyen s-a adresat poporului român şi a transmis întreaga susţinere a Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen. Ea a vorbit despre ”rezultatele uimitoare” pe care România le-a făcut în această direcţie.
”Voi lucra neobosit (…) pentru a găsit o soluţie cât mai curând posibil”, a transmis preşedintele Comisiei Europene.