Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a transmis un mesaj în limba română în care confirmă primirea la Bruxelles a Planului Național de Redresare și Reziliență trimis luni de către România.
„Am primit PNRR-ul: include reforme & investiții pentru sprijinirea tranziției verde & digitale, „creșterea inteligentă”, sănătatea, reziliența și politicile pentru generația viitoare. #NextGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil pentru România”, se arată în mesajul postat pe Twitter de către Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană a confirmat primirea PNRR-ului României.
„Comisia va evalua acum planul României, în baza celor 11 criterii stabilite în Regulament și va traduce conținutul lor în acte obligatorii din punct de vedere juridic. Comisia va evalua, de asemenea, dacă cel puțin 37% din investițiile și reformele din acest plan vin în sprijinul îndeplinirii obiectivelor climatice și 20% pentru transformarea digitală”, se arată în comunicatul CE.
Am primit PNRR-ul 🇷🇴: include reforme & investiții ptr. sprijinirea tranziției verde & digitale, „creșterea inteligentă”, sănătatea, reziliența și politicile ptr. generația viitoare#NextGenerationEU va contribui la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil ptr.🇷🇴
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 31, 2021
România a solicitat 14,3 miliarde de euro în granturi și alte 15 miliarde sub formă de împrumuturi, potrivit Comisiei Europene.
Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.
Ministrul Proiectelor europene, Cristian Ghinea, a anunţat, luni, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost depus oficial la Comisia Europeană. „Am depus astăzi oficial PNRR”, a scris, Cristian Ghinea, pe Facebook, luni după-amiază. Într-un clip video, ministrul a explicat ce înseamnă PNRR şi care sunt principalele capitole ale documentului.
„Am trimis PNRR la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15.30 am terminat de upload toate cele 240 de fişiere care înseamnă acum PNRR, împărţit pe 30 de capitole (…) Este o muncă enormă pe care colegii mei din Minister au făcut-o, în ultima săptămână am stat aici până la 12 – 1 noaptea. Le mulţumesc tuturor pentru dedicare. Suntem aproape de capătul drumului. În acest moment, România are PNRR oicial depus”, a explicat ministrul Cristian Ghinea.