Mâine, Comisia Europeană va propune statelor membre UE „un coridor de preț” care ar urma să limiteze creșterea explozivă a tarifelor la gazele naturale. Din păcate, liderul european nu va prezenta un plafon strict, așa cum solicită mai multe țări din blocul comunitar.
Nu mai puțin de 15 state din Europa cer măsuri urgente pentru plafonarea prețurilor la gaze. În schimb, țări din Europa centrală, precum Germania și Olanda, se opun. Reprezentanții economiilor puternice de pe continent susțin că un plafon de preț „ar descuraja furnizorii” și „ar elimina stimulentele pentru scăderea consumului de gaze”, potrivit Agerpres.
State precum Polonia și Belgia au protestat deja față de măsurile propuse de Comisia Europeană. Acestea solicită un instrument mai eficient pentru o reducere semnificativă a prețurilor. Practic, Polonia și Belgia cer un plafon strict.
Pe 24 noiembrie, miniștrii europeni ai Energiei vor avea o întâlnire oficială, pentru a discuta pe marginea crizei energetice. Printre subiectele care ar urma să fie abordare se vor număra: urgentarea eliberării autorizațiilor necesare pentru construcția de capacități regenerabile, demararea achiziţiilor comune de gaze în UE și stabilirea unui nou preț de referință la gaze. Ministrul Virgil Popescu ar urma să participe la întâlnire, din partea României.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizează că există posibilitatea ca Uniunea Europeană să nu poată asigura suficiente rezerve de gaz pentru iarna 2023-2024.
Aceasta a susținut un discurs în faţa Parlamentului European la Bruxelles, unde a avertizat că obţinerea resurselor de energie pentru iarna anului viitor „va fi chiar mai dificilă” decât în 2022.
După invadarea rușilor în Ucraina, UE a încercat să înlocuiscă importurile de energie furnizate de Rusia și să devină independentă de gazul rusesc. Uniunea Europeană a impus o serie de măsuri restrictive împotriva Rusiei, inclusiv sancțiuni individuale, sancțiuni economice și măsuri diplomatice.