Ursula von der Leyen a dat de înţeles că este nevoie de schimbarea mecanismului de luare a deciziilor în UE, în materie de politică externă.
„În afacerile externe, trebuie să trecem cu adevărat la votul cu majoritate calificată”, a declarat şefa Comisiei Europene, într-un interviu acordat Politico.
Şefa CE a făcut aceste declaraţii înainte de summitul Consiliului European de săptămâna aceasta când e de aşteptat ca şefii de stat şi de Guvern să acorde statutul oficial de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.
În interviul acordat Politico, Ursula von der Leyen a fost întrebată dacă UE ar putea fi nevoită să-şi schimbe procesul decizional, care necesită deseori unanimitate, pentru a se adapta la potențialele noi țări membre, inclusiv Ucraina și Moldova, dar și națiunile din Balcanii de Vest: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.
UE s-a confruntat în trecut cu întârzieri privind luarea unor decizii importante din cauza opoziţiei unui singur stat membru. De exemplu, Cipru a amânat luni de zile sancțiunile UE împotriva Belarusului din cauza preocupărilor din Nicosia cu privire la probleme legate de Turcia, conform Digi24.
Ursula von der Leyen a recunoscut că o astfel de schimbare în procesul decizional al UE ar fi dificil de realizat. Şefa Comisiei Europene a recunoscut că e imposibil să dea un răspuns scurt privind modificarea cerinţei de unanimitate în alte domenii.
În cazul dosarelor de afaceri externe, Ursula von der Leyen a afirmat că a ajuns la o concluzie personală fermă că cerința unanimității nu este sustenabilă.
„În ceea ce privește afacerile externe, sunt profund convinsă că nu este sustenabil, că Uniunea Europeană nu este capabilă să ia o poziție din cauza unui blocaj în dosare critice”, a spus von der Leyen.
„Viteza este prea mare pentru a nu fi auzită și văzută în mod constant din cauza blocării unuia. Prin urmare, acolo sunt cu adevărat convinsă că avem nevoie de votul cu majoritate calificată”, adăugat ea.
În interviu, von der Leyen a declarat că se așteaptă ca cei 27 de șefi de stat și de guvern să adopte recomandarea Comisiei privind statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova.