Munca și pofta se simt în prețurile din piață, iar cumpărătorii sunt „urzicați” de creșterea prețurilor. În piață, urzicile se vând la grămadă, iar o mână de urzici costă 5 lei, având exact 60 de grame. Astfel, prețul pe kilogram ajunge la mai mult de 100 de lei, un cost deloc neglijabil, au aflat reporterii de la observatornews.ro.
„Se găsesc greu, frunzea e mare în pădure. După munca care este la ele, nu e scump”, spune un vânzător.
„Sunt foarte mari preţurile. Te duci acasă şi le alegi, mai arunci din ele pe jumătate, rămâi acasă pentru un gust”, cred în schimb clienţii.
Citește și: Băutura simplă care încetinește procesul de îmbătrânire. Specialiștii recomandă consumul cât mai des
„Dacă e trufanda, prețul e destul de bun. Ce să facem, oamenii săracii stau şi ei şi culeg, doar nu vreţi să le dea omul degeaba”, spune cineva.
Sunt şi alte bunătăţi de sezon care ne pot colora meniul de post. Pentru restul trufandalelor, preţurile au rămas aceleaşi ca anul trecut. Aşa că dacă vrem în post o salată şi de exemplu am doar 10 lei… Ce pot să cumpăr? De 10 lei, pentru o salată, punem: o legătură de spanac, o legătură de ceapă, o legătură de salată şi o legătură de ridichi. Astfel s-au făcut 10 lei pentru o salată.
Salata, spanacul, ceapa şi legătura mică de ridiche se vând cu 3 lei fiecare. Trufandalele nu sunt doar gustoase, sunt şi sănătoase, spun specialiştii.
„Vitamina C care ne ajută sistemul imunitar, vitamina K, au şi vitamina A care ne ajută la coagularea sângelui. Nu ne trebuie o cantitate foarte mare. Putem să o scoatem la capăt cu 100-150 grame ca şi servire pe zi”, spune Ionuț Ignat, nutriţionist.
Pentru a prepara urzicile, începți prin a le spăla foarte bine, în mai multe ape, până când apa rămâne curată. După aceea, le puneți la fiert în apă fierbinte. Nu există un gramaj exact, totul depinde de cantitatea dorită sau de câte porții vreți să faceți.
În paralel, puneți o ceapă mare într-o tigaie, cu puțin ulei și o căliți ușor. Când urzicile sunt fierte, le scurgeți bine. Din zeama rămasă, opriți o cană pentru ciulama, iar restul îl puneți într-o sticlă pentru că se poate bea ulterior, ca un medicament, având un conținut mare de fier.
Adăugați urizicile fierte peste ceapa călită și amestecați bine. Pentru cei care preferă să obțină o textură fină, amestecul se poate pasa în blender, dacă nu, le puteți amesteca, pur și simplu, cu o lingură de lemn. Adăugați treptat făină albă de grâu și continuați să amestecați, adăugând și puțină zeamă de la urzici, până când se formează un piure. La final, puneți câțiva căței de usturoi pentru aromă.
Citește și: Rețetă simplă și gustoasă pentru începători. Salată orientală cu ou și măsline