USGS anunţă că un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs miercuri la sud-est de Insula Paştelui. În urma seismului care a avut loc miercuri, la ora 5:23 GMT, nu există risc de producere a unui tsunami, conform Centrului de Alertă pentru Tsunami al USGS.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, epicentrul fiind localizat la aproximativ 1.483 de kilometri sud-est de localitatea Hanga Roa de pe această insulă din sud-estul Oceanului Pacific, teritoriu special al Republicii Chile, anunţă Reuters.
Trei cutremure noaptea trecută în România, anunţă INFP
Trei cutremure s-au produs în noaptea de marţi spre miercuri în zonele seismice Vrancea şi Făgăraş-Câmpulung, cu magnitudini de 3, 3,8 şi 2,4 pe scara Richter, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Primul seism, de 3 pe Richter, a avut loc la miezul nopţii, la ora locală 0:02, în judeţul Buzău, la adâncimea de 121 de kilometri (km), iar epicentrul s-a aflat la 49 km nord de Ploieşti, 59 km sud-est de Braşov, 103 km nord de Bucureşti, 122 km nord-est de Piteşti, 136 km vest de Brăila, 141 km vest de Galaţi, 143 km sud de Bacău.
După aproximativ trei ore (2:52) s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea 3,8 în judeţul Vrancea şi la o adâncime de 106 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 85 km est de Braşov, 90 km sud de Bacău, 105 km nord-est de Ploieşti, 112 km vest de Galaţi, 115 km nord-vest de Brăila şi 155 km nord de Bucureşti.
De asemenea, în această dimineaţa, la ora 5:48, în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, respectiv în judeţul Argeş, a avut loc un cutremur slab, de suprafaţă, cu magnitudinea 2,4, la adâncimea de 2 km. Acesta s-a produs în apropierea oraşelor: 58 km sud-vest de Braşov, 60 km nord de Piteşti, 77 km sud-est de Sibiu, 96 km nord-vest de Ploieşti, 139 km nord-vest de Bucureşti.
Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.
Cutremure mari în 2021, potrivit USGS
15 ianuarie – Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui seism puternic produs în insula indoneziană Sulawesi şi având magnitudinea 6,2, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Seismul s-a produs la ora locală 02:18 (18:18 GMT). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 km sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 km, a precizat USGS.
6 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs, în zona Insulelor Kermadec, un arhipelag aparţinând Noii Zeelande, fără ca autorităţile să raporteze pagube materiale sau să emită o alertă de tsunami. Epicentrului seismului s-a produs la 26 de kilometri adâncime sub Oceanul Pacific şi la 879 de kilometri sud-vest de Ohonua, cea mai apropiată localitate şi oraşul principal de pe insula Eua din ţara polineziană Tonga.
3 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs la 3 ianuarie 2021, în Insulele Aleutine, care aparţin statului american Alaska, a precizat Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţă (GFZ), potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a mai precizat centrul.