Cu toate acestea liderii USL au speranţe că, până la urmă, uninominalul pur va fi aplicat la alegerile parlamentare şi iau un calcul, susţin surse din Uniune, amânarea alegerilor. Asta pentru că, în scenariile USL, judecătorii ar fi respins legea pentru că aceasta a fost adoptată cu mai puţin de jumătate de an înaintea alegerilor, încălcând astfel recomandările Comisiei de la Veneţia.
„Cu siguranţă la alegerile parlamentare vom avea uninominal pur. Este posibilă şi varianta amânării alegerilor„, au declarat, pentru gândul, surse din USL.
Potrivit legii, data alegerilor se stabileşte prin hotărâre de guvern. De asemenea, mandatul parlamentarilor, conform Constituţiei, nu poate fi prelungit cu mai mult de trei luni.
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, pentru gândul, că este posibil să fie convocată o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a se discuta sistemul electoral. Decizia finală urmează să fie luată după ce apare motivarea Curţii Constituţionale.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, susţine că este anormal ca primarul şi preşedintele de Consiliu Judeţean să fie aleşi dintr-un singur tur, iar pentru Parlament câştigătorul unui colegiu să nu aibă dreptul de a accede în forul legislativ. El a adăugat că USL va lua o decizie după ce va apărea motivarea Curţii Constituţionale.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a discutat cu preşedintele PDL, Vasile Blaga, despre legea electorală, el precizând că, pe această temă, există „un vid” şi că se aşteaptă de la Curtea Constituţională o cale de urmat.
„Sigur că am discutat un pic despre ce facem, deoarece acum suntem într-un vid cu legea electorală şi aşteptăm toţi de la Curte să ne spună ce facem – mai facem alegeri, cum mai facem acele alegeri. Sigur că îl interesează şi pe domnul Blaga, pentru că totuşi conduce un partid„, a spus Ponta.
El a precizat că nu ştie de ce a respins Curtea Constituţională textul legislativ privind votul uninominal.
Întrebat dacă Blaga s-a arătat deschis spre colaborare, Ponta a răspuns: „Întotdeauna a fost un om care, dincolo că suntem adversari politici, înţelege că şi între adversarii politici poate să existe respect şi pot să existe lucruri care sunt în interesul public şi în interesul naţional, nu neapărat într-un interes de partid”.
Ponta a spus că nu a stabilit nimic cu Vasile Blaga şi că l-a informat pe acesta în calitate de preşedinte al principalului partid de opoziţie – PDL – asupra a ceea ce doreşte să prezinte marţi în Parlament, respectiv informarea referitoare la deciziile din cadrul Consiliul European.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat, la rândul său, că nimeni nu poate vorbi, nici măcar prim-ministrul, despre o decizie politică a Curţii în cazul Legii electorale, în situaţia în care votul judecătorilor a fost unanim.
„Şi în ce priveşte Legea alegerilor, nimeni, nici măcar Victor Ponta, nu poate vorbi aici de o decizie politică din moment ce a fost luată cu 9 la 0. asta a fost declaraţia Curţii, toţi judecătorii au fost de acord că legea fost neconstituţională în integralitate”, a spus Blaga.
El a precizat că, în discuţia cu Ponta, a reiterat cererea PDL de a nu mai ataca instituţile statului şi de a nu încerca acapararea acestora bucată cu bucată. „Am explicat că nu poţi să ataci Curtea atunci când deciziile nu-ţi convin pentru că noi nu am atacat Curtea atunci când a dat decizii favorabile USL, şi vă aduc aminte de reducerea pensiilor sau de comasarea alegerilor”, a spus Ponta.
Curtea Constituţională a decis, miercuri, că Legea uninominalului pur este neconstituţională.
PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituţională sesizarea privind legea votului uninominalului iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu şi care prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.