„Am propus această rezoluţie referitoare la susţinerea pentru toţi reprezentanţii României în structurile europene a poziţiei privind politica de coeziune şi politica agricolă comună (PAC). USL susţine propunerile formulate pentru viitorul mecanism financiar multianual formulate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Aceste propuneri formulate de Comisia Europeană şi Parlamentul European îndeplinesc obiectivele fundamentale ale României în perioada 2014-2020 referitoare la politica agricolă comună şi la politica de coeziune”, a spus Ponta.
Ponta a spus că USL, ca formaţiune majoritară de guvernare în acest moment în Parlament şi, foarte posibil, ca viitoare coaliţie de guvernare după 9 decembrie, îi solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, şi celorlaţi reprezentanţi – inclusiv lui, ca premier, şi miniştrilor din Cabinetul său – ca în cadrul reuniunilor la care participă să meargă în totalitate pe poziţia exprimată de Comisia Europeană şi de Parlamentul European.
„Toţi reprezentanţii României trebuie să se comporte şi să sprijine ce e în interesul României. Această rezoluţie va constitui pentru Guvern, reprezentanţi ai USL, pentru Parlament, în care USL deţine majoritatea, o poziţie clară, fundamentală, de la care nimeni nu poate să se abată în reprezentarea României”, a spus Ponta.
Victor Ponta i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu ca la Consiliul European să-şi facă datoria faţă de români şi să susţină propunerea de buget făcută de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso amintind că, joi, amândoi au convenit că propunerea de buget a lui Herman van Rompuy este inacceptabilă.
„Traian Băsescu să-şi vadă de treaba domniei sale şi să meargă la Bruxelles pentru a sprijini propunerea de buget făcut de către preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso şi de către preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care nu este chiar ce-şi dorea România, dar este acceptabilă. Să mai lase campania din ţară (…) Aici este vorba de bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020 şi noi trebuie să-i plătim pensia şi Mercedesul”, a declarat Victor Ponta luni dimineaţă.
Ponta l-a avertizat pe preşedinte că este dator să servească interesele României, nu pe cele ale celor care l-au ajutat în vară să rămână preşedinte în pofida votului dat la referendum. „De ce nu m-a lăsat să merg la Bruxelles? Că are datorii acolo (…) Eu nu i-am făcut nimic preşedintelui. L-am lăsat să-şi exercite atribuţiile prevăzute de Constituţie, dar şi pe cele pe care i le-au domnul Augustin Zegrean, doamna Motoc, doamna Cojocaru”, a comentat primul-ministru.
Întrebat dacă în discuţia cu preşedintele privitoare la poziţia României la Consiliul European s-a făcut referire expresă la folosirea dreptului de veto, Ponta a spus: „Joi s-a discutat foarte clar. Sper să-şi amintească, dacă nu, să scoată stenogramele. A spus şi domnia sa că propunerea van Rompuy este inacceptabilă pentru România. Ce înseamnă inacceptabilă? Că foloseşti intrumentul prevăzut în Tratat, instrument luat în calcul şi în primăvară atunci când s-a pus problema începerii negocierilor cu Serbia. Acum ne învârtim în jurul cozii cu cuvintele?”, a spus Ponta.
Premierul a precizat că poziţia României la Consiliul European va fi definitivată în cadrul viitoarei şedinţe de Guvern. „În această perioadă, experţii noştri au fost la Cotroceni şi l-au învăţat pe preşedinte ce să spună, că habar n-avea”, a conchis Ponta.