Prim-ministrul Victor Ponta a discutat cu ceilalţi doi lideri ai Uniuni, la o întâlnire la care a participat şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc şi noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Unul din subiectele discutate a fost şi agenda plenului reunit al Camerelor Parlamentului care va avea loc joi.
Potrivit MEDIAFAX, parlamentarii USL au primit SMS-uri în care li se spune să nu părăsească Bucureştiul şi că vor fi informaţi pe parcurs despre acţiunile ce vor urma, în acelaşi timp juriştii Uniunii fiind într-o şedinţă în care se pregăteşte documentul în baza căruia să fie declanşată suspendarea lui Traian Băsescu.
Nici Titus Corlăţean (PSD) nu exclude declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, ministrul Justiţiei afirmând la RFI că s-a ajuns la o situaţie în care instituţiile statului practic funcţionează cu greu.
„S-a ajuns la o situaţie în care instituţiile statului practic funcţionează cu greu, s-a ajuns la situaţii de blocaj în acest război politic a cărui sursă e până la urmă cunoscută. Această ambiţie a preşedintelui de a fi singurul, subliniez, singurul reprezentant la Consiliul European a generat nişte reacţii, atacuri, blocaje politice între instituţii, atacuri la legislaţiile pe care Parlamentul le-a adoptat. Trebuia găsită şi trebuie găsită o ieşire din această situaţie de blocaj. Dacă se va ajunge la suspendarea preşedintelui sau nu ?! Eu încă mai sper la o soluţie de dialog politic şi de înţelepciune la Cotroceni (…). Dacă nu se va ajunge la această înţelepciune, vom vedea ce va decide Parlamentul. Nu este de exclus o astfel de ipoteză de lucru„, a spus Corlăţean, întrebat fiind de o eventuală procedură de suspendare din funţie a preşedintelui Băsescu.
CUM POATE USL SĂ-L SUSPENDE PE TRAIAN BĂSESCU
Articolul 95 din Constituţie precizează că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”.
În cadrul declanşării acestei proceduri de suspendare, preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Propunerea de suspendare din funcţie a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinta preşedintelui.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui, mai prevede legea fundamentală.
Deputaţii au votat, marţi seară, revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Liderul grupului PSD, Valeriu Zgonea, a fost ales în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ.
Senatul a decis tot marţi şi revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga. Noul preşedinte al Senatului este Crin Antonescu.