„Vom vota împotriva guvernului pe care Traian Băsescu îl propune prin gura lui Mihai Răzvan Ungureanu (…) Nu vom participa la lucrările în comisii şi la şedinţele pe care le presupune investirea Guvernului. Coaliţia să îşi asume în întregime răspunderea„, a declarat Crin Antonescu, după ce a fost anunţat Ungureanu ca premier desemnat.
Antonescu a ţinut să precizeze că Ungureanu nu mai are de multă vreme legături cu PNL, partid al cărui membru a fost. „Domnul Ungureanu este un om interesant, cu calităţi indiscutabile, mai ales în mediul academic, dar e normal ca domnia sa să intre în politică pe cale democratică. Prin alegeri sau făcându-şi un partid…„, a comentat copreşedintele USL.
Liberalul este nemulţumit şi de faptul că a fost ales pentru postul de prim-ministru tocmai un şef de serviciu secret. „Este inacceptabil să avem propus un om luat din fruntea unui serviciu secret. Asta dă de gândit oricui în legătură cu independenţa pe care a avut-o şeful SIE faţă de actorii politici„, a adăugat Crin Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat luni seară pe Mihai Răzvan Ungureanu să formeze noul Guvern al României. Şeful statului a declarat, în urma consultărilor cu partidele, ce au avut loc la Palatul Cotroceni, că a fost agreată desemnarea lui Ungureanu pentru funcţia de premier.
VEZI CINE ESTE MIHAI RĂZVAN UNGUREANU
Premierul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a componenţei Guvernului.
Constituţia prevede, la articolul 103, alineatul 3 arată că programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Candidaţii pentru funcţia de ministru nominalizaţi de premierul desemnat de preşedinte sunt audiaţi în comisiile de specialitate din Parlament, votul acestora fiind consultativ.
Pe de altă parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens aduce, în principiu, dizolvarea Parlamentului.