Mihai Voicu a afirmat că judecătorii CCR s-au pronunţat asupra proiectului de lege de modificare a referendumului ce a fost aprobat de către Parlament, nu asupra OUG 41/2012. În consecinţă, ordonanţa va reglementa modul de desfăşurare a referendumului din 29%.
Ordonanţa vizează tot modificări ale Legii 3/2000 privind referendumul. Una din modificări vizează articolul 10 al Legii referendumului: „Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum.”
Derogarea menţionată vizează condiţia de validare a referendumului, articolul 5 alin. (2) stipulând că „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”. Astfel, potrivit modificărilor operate săptămâna trecută de către Guvern, referendumului pentru demiterea preşedintelui este singurul la care nu este nevoie de prezenţa a jumătate plus unu din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
Mihai Voicu a precizat că judecătorii CCR au mai avut ocazia să se pronunţe pe o prevedere similară în 2007, atunci când parlamentarii PD au atacat-o la Curte. Liberalul a citat din Decizia 420 din 2007 a CCR unde se spune că „legiuitorul poate opta pentru o majoritate relativă pentru demiterea preşedintelui”.
De asemenea, Voicu a argumentat că legea asupra căreia s-a pronunţat marţi Curtea nu are un conţinut identic cu OUG 41/2007. „Valabilă este ordonanţa de urgenţă. Legea, declarată constituţională, merge la promulgare, unde va sta 20 de zile timp în care preşedintele interimar se poate gândi dacă o promulgă sau cere reexaminarea ei de către Parlament”, a spus Voicu.
Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se prezinte 50% plus 1 din românii cu drept de vot pentru ca referendumul să fie validat. Asta au decis marţi judecătorii CCR care au declarat constituţională legea iniţiată de USL prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat marţi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Judecătorii au analizat în acest sens contestaţia depusă de un număr de 71 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea legii iniţiate de USL şi adoptate de Parlament, în luna iunie.
Legea instituia demiterea preşedintelui la referendum prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.
Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat, marţi, că referendumul va fi organizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, precizând că aceasta este Legea 3/2000 corectată şi modificată prin OUG 41/2012.
„Vreau să fiu foarte clar şi precis: Ministerul Administraţiei şi Internelor, toate instituţiile implicate, Guvernul României nu pot organiza consultarea decât în conformitate cu legislaţia în vigoare, adică Legea 3/200 corectată şi modificată prin Ordonanţa 41/2012. Restul sunt comentarii”, a spus Victor Paul Dobre.