Conform documentului Casei de Asigurări de Sănătate, numărul persoanelor cu drept de vot în primul semestru al acestui an este de aproximativ 16.600.000.
„La Casa de Asigurări de Sănătate există o bază completă cu CNP de când se naşte cetăţeanul român şi până când dispare. De acolo cred foarte bine că s-ar putea lua cifra exactă a cetăţenilor carea aveau dreptul de vot în aşa fel încât decizia Curţii să fie una argumentată pe datele corecte”, a precizat la România TV, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Declaraţia ministrului Educaţiei e susţinută de un document prezentat într-o emisiune televizată. Acesta prezintă datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Baza de date a CNAS este actualizată continuu, fiind operate atât decesele, cât şi naşterile.
Reprezentanţii USL fac referire şi la alte statistici. „Trebuie să mai luăm în calcul şi datele de la Direcţia Penitenciarelor privind persoanelor cărora li s-a retras dreptul de a vota pe anumite eprioade. De asemenea, persoanele care pentru un anumit handicap nu au capacitatea de voinţă pentru a exercita acest drept”, a declarat la Antena3, liberalul Varujan Vosganian.
Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, marţi, că judecătorii CCR trebuie să-şi fundamenteze decizia privind validarea sau invalidarea referendumului pe un cvorum care armonizează datele INS cu datele MAI. Potrivit lui Vosganian, o hotărâre a CCR bazată pe un cvorum excesiv, respectiv pe „România ipotetică”, şi nu pe „România reală”, va adânci criza politică.
Senatorul PSD Dan Şova a prezentat la postul Antena 3 o informare a INS, adresată lui Liviu Dragnea, în data de 26 iulie, potrivit căreia numărul provizoriu al populaţiei stabile din România obţinut în urma recensământului din 2011 este de 19.042.936 persoane. Şova a afirmat că, potrivit acestor date, 3.726.895 sunt minori, restul de 16.527.971 reprezintând numărul real de votanţi, ceea ce arată că a fost îndeplinit cvorumul pentru validarea referendumului.