USR a contestat decizia renumărării voturilor la Curtea de Apel București

USR a contestat decizia renumărării voturilor, luată de către Biroul Electoral Central, la Curtea de Apel București. Partidul condus de Elena Lasconi cere anularea deciziei BEC, precum și suspendarea numărătorii până la soluționarea cauzei.
Mircea Filipescu
29 nov. 2024, 11:56
USR a contestat decizia renumărării voturilor la Curtea de Apel București

USR a depus o contestație la Curtea de Apel București, privind decizia Biroului Electoral Central referitoare la renumărarea voturilor la toate secțiile de votare din țară pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Partidul condus de Elena Lasconi cere anularea deciziei BEC și suspendarea acesteia până la soluționarea cauzei, spune comunicatul de presă al formațiunii.

USR a contestat decizia renumărării voturilor

Ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu decizia total nejustificată de renumărare a tuturor voturilor din țară, în loc să fi fost validate rezultatele primului tur și să înceapă campania pentru al doilea tur, este un abuz uriaș, un atac direct la democrația din România și la votul oamenilor. Ne opunem acestui abuz cu legea în mână, așa cum am făcut-o de fiecare dată. Nu putem asista pasivi la încercarea disperată a celor care nu știu să piardă de a manipula rezultatul alegerilor astfel încât un anumit candidat să fie favorizat”, declară Cristina Prună, deputată și purtătoarea de cuvânt a USR.

USR solicită, de asemenea, scurtarea termenelor procedurale pentru ca această contestație, precum și un eventual recurs, să fie soluționate până pe 6 decembrie, moment în care ar trebui să înceapă votul în străinătate pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Aceștia consideră decizia CCR ca fiind nelegală și oferă mai multe motive pentru această acuzație.

Citește și : Toni Greblă susține că primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi reorganizat pe 15 decembrie, iar al doilea tur pe 29 decembrie

Motivele invocate de partid pentru renumărarea voturilor

În primul rând, USR precizează că, în cererea sa de anulare a alegerilor, Cristian Terheș a contestat vicii din trei secții de votare, pe când CCR a dispus renumărarea în toate secțiile existente.

În primul rând, solicitarea Curții Constituționale de reverificare și renumărare a tuturor buletinelor de vot este în afara prevederilor legale. În cererea sa de anulare a alegerilor, Cristian Terheș a invocat continuarea campaniei electorale în afara perioadei de campanie, vicii cu privire la consemnarea rezultatului votului din 3 secții de votare dintr-un total de 19.000 de secții, precum și faptul că numărul voturilor nule (223.132 voturi nule) ar fi disproporționat în raport cu diferența de voturi dintre candidații clasați pe primele trei locuri.

Or, dintr-o simplă verificare a proceselor verbale prezentate pe site-ul Autorității Electorale Permanente rezultă că aspectele sesizate cu privire la cele trei secții de votare nu se confirmă. În ceea ce privește voturile nule o comparație cu numărul voturilor nule înregistrate în alte scrutine arată că procentul acestora din numărul total de voturi este acum considerabil mai mic (2,36% la turul I al prezidențialelor față de 5,17% la alegerile europarlamentare din iunie 2024, respectiv 2,88% la localele din iunie 2024).

Citește și : Scenariu de coșmar pentru Călin Georgescu după renumărarea voturilor. Ce poate păți „Președintele TikTokului”

Cât despre aspectele privind continuarea campaniei electorale, acestea sunt, potrivit legii în vigoare, sancționabile cu amendă contravențională aplicată persoanelor vinovate și nu reprezintă fraudă în sensul legii. Prin urmare, Curtea Constituțională avea posibilitatea legală să solicite BEC informațiile pe care le deține sau alte acte și documente necesare, nicidecum să ceară BEC să dispună o verificare extinsă a tuturor celor 9.000.000 de buletine de vot, în afara limitelor investirii prin cererea de anulare”.

De asemenea, decizia BEC a fost aprobată, confom USR, în afara cadrului legal.

În al doilea rând, decizia BEC a fost aprobată în afara cadrului legal. În baza legii în vigoare, BEC poate dispune într-un singur scenariu renumărarea voturilor dintr-o secție de votare sau refacerea centralizării voturilor: doar dacă se constată că au fost comise erori sau există neconcordanțe între datele consemnate în procesele verbale. Or, reamintim că BEC nu a primit contestații și a aprobat procesul verbal privind rezultatul alegerilor. După această dată, nu mai există cadru legal pentru a dispune renumărarea voturilor”.

În plus, termenele prevăzute de BEC încalcă prevederile HG 1061/2024.

În al treilea rând, termenele prevăzute în decizia BEC încalcă prevederile HG 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea președintelui României în anul 2024. Decizia BEC prevede că operațiunea de reverificare a rezultatelor trebuie să se încheie până la 1 decembrie, ora 22.00, dar HG 1061/2024 prevede că până pe 28 noiembrie 2024 trebuiau validate alegerile și publicat rezultatul acestora în mass-media și Monitorul Oficial, astfel încât pe 29 noiembrie să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin”.

În cel de-al patrulea rând, nu s-au oferit destule garanții cu privire la corectitudinea renumărării și nu se sștie dacă s-a intervenit asupra buletinelor de vot.

În al patrulea rând, nu există nicio garanție cu privire la corectitudinea renumărării, în condițiile în care nu există certitudinea că nu s-a intervenit – la preluare, transport sau după predare – asupra buletinelor de vot, care au fost transportate la tribunal sau au rămas în birourile județene ori în consulate, în cazul secțiilor de vot din străinătate. Reamintim că din decizia BEC rezultă că se vor renumăra inclusiv voturile găsite în saci ale căror sigilii au fost rupte anterior recepționării. Totodată, în condițiile în care birourile vor primi toate materialele din secție, inclusiv ștampilele de control și ștampilele cu mențiunea „votat”, nu există nicio siguranță că asupra sacilor sigilați nu se poate interveni înainte de renumărare, existând posibilitatea desigilării și resigilării prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare.

Reamintim și că numărarea inițială a voturilor a fost realizată de peste 100.000 de persoane, sub supraveghere audio-video, în peste 20.000 de secții de votare. Or, acum, la renumărare, fiecare birou electoral județean va avea de verificat, renumărat și consemnat o medie de aproximativ 200.000 de voturi (9.000.000 de voturi/46 birouri electorale), adică un volum de voturi de aproximativ 200 de ori mai mare, într-un interval de timp foarte scurt. Respectiv, ar avea de verificat și procesat un număr de peste 4.300 de voturi/oră, fără pauză, timp de 2 zile, pentru a se încadra în termenele stabilite de BEC. La toate acestea se adaugă faptul că renumărarea se va face fără înregistrare audio-video și în absența reprezentanților partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor și a reprezentanților mass-media”.

DailyBusiness
Cum să folosești coaja de lămâie și oțetul pentru a-ți menține casa curată. Trucurile utile pe care trebuie să le testezi
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
”Îngerul” lui Călin Georgescu, prieten la cataramă cu Jean-Claude Van Damme. Dezvăluiri uluitoare despre bodyguardul fostului candidat la Cotroceni
Capital.ro
Documentul obligatoriu din 2 aprilie 2025. Toți acești români, obligați să îl obțină în luna martie
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Vreme de primăvară în România. Temperaturile o iau razna
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Cauza morții astrologului Ingrid Baciu. De ce a decedat vedeta B1 TV
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu bani la saltea. Ce trebuie să faci cu numerarul din ianuarie 2025
StirileBZI
Aproape un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%! Cine scapă de „ordonanța trenuleț”
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Sébastien Loeb, descalificat după un accident la Raliul Dakar
MediaFlux
TICHETE de 280 de lei pentru TOȚI ROMÂNII. Se DAU ȘI în 2025, PE LOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican