USR a depus, din nou, proiectul de lege, care le permite copiilor să se joace în curtea școlii, înafara orelor

În cursul zilei de joi, USR a depus, sub semnătura deputatului Tudor Pop, un nou proiect de lege care ar deschide curțile școlilor pentru copiii care vor să se joace în afara orelor.
Filip Stan
16 iun. 2022, 15:45
USR a depus, din nou, proiectul de lege, care le permite copiilor să se joace în curtea școlii, înafara orelor

Aceasta nu este prima dată când USR depune un proiect de lege de acest tip. Prima a trecut cu unanimitate de Parlament, dar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.

USR cere încă o dată deschiderea curților de școală și înafara orelor de curs

USR a depus un nou proiect de lege în acest sens, după ce a analizat argumentele invocate de Curtea Constituțională a României, după sesizarea premierului Nicolae Ciucă.

Citește și: Elevii de la o școală din Dolj au susținut Evaluarea Națională de 2 ori. Motivul este incredibil

„Generația de Aur s-a născut în curtea școlii. Să ne amintim că generații întregi de copii au bătut mingea în curtea școlii fiind, pe rând, Dobrin, Hagi, Răducioiu, Lăcătuș, Stelea, Belodedici și, mai aproape de noi, Rădoi, Chivu, Mutu.

Astăzi, cei mai mulți copii și tineri nu-și pot imagina că s-ar putea juca în curtea școlii în afara orelor. Vorbim aici și de baschet, ping-pong, tenis, badminton și multe alte jocuri.

Cu câteva excepții notabile, primarii și autoritățile locale insistă să mențină lacătul pe terenurile de sport din curtea școlii și interzic accesul copiilor în zilele libere și în vacanțe, folosind diferite pretexte”, a declarat Tudor Pop, într-un comunicat de lege.

Primul proiect de lege privind deschiderea curților de școală înafara orelor a fost depus anul trecut

Primul proiect de lege în acest sens a fost depus de USR în 2021. Dar, după ce a fost adoptat de Parlament, proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de premierul Nicolae Ciucă.

Decizia CCR din aprilie 2022 a însemnat ca milioane de copii să nu se poată juca într-un mediu sigur, ci să se joace în continuare printre mașini, în locuri periculoase.

„Suntem la a doua încercare de a rezolva această problemă. Pe fond, susținem același lucru, pe formă am oferit mai multă claritate. Astfel, am extins articolul care spune că bazele sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice sau juridice, cu precizarea că accesul se poate face doar pe baza unui regulament de acces și utilizare, elaborarea acestui regulament fiind, de altfel, atributul autorităților locale.

Totodată, am întărit ideea de acces gratuit la curțile și terenurile de sport exterioare, domnule Cîmpeanu, ce aparțin unităților de învățământ, solicitând autorităților să respecte art. 3 alin. 1 din Legea Educației Fizice și Sportului, care prevede că aceste entități au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale. Și, evident, am introdus un termen de 30 de zile de la promulgare pentru elaborarea regulamentului de acces și funcționare”, precizează deputatul Tudor Pop.

Citește și: Alertă falsă cu bombă la o şcoală din Bucureşti. Zeci de elevi şi profesori, evacuaţi de urgenţă

La capitolul mișcare și sport, România se află, printre statele din UE care se află la coada clasamentului. Statisticile Eurostat din 2019 ne indică, de exemplu, că doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași Eurobarometru, 63% din populația României nu face niciodată exerciții fizice sau sport.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Sute de locuri de muncă într-un județ din România. Ce mare investitor face angajări
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultima filmare făcută de Andrei Versace. Un bărbat misterios apare în cadru: 'Nu a fost singur în casă!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Situație de urgență în Sicilia: Vulcanul Etna provoacă haos în transportul aerian
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!