„Democrație și stat de drept înseamnă un lucru foarte simplu, există niște reguli, cine le încalcă plătește, este sancționat. Ce ni se propune azi este o derogare de la statul de drept, oameni care au greșit nu mai sunt pedepsiți. Chestiunea aceasta este mult mai gravă când vorbim despre furt din banii publici. Oameni care au furat din banii publici și care, în momentul acesta, sunt iertați de lucrurile pe care le-au făcut. Nu este, în mandatul pe care cetățenii l-au dat PSD și ALDE prin votul la alegeri, nu figurează grațierea și amnistia, nu pentru asta cetățenii români le-au dat posibilitatea de a guverna. (…) Moțiunea simplă am redactat-o și parlamentarii USR au semnat-o. Avem acordul președintelui PNL că parlamentarii liberali o vor co-semna pentru ca ea să fie depusă”, a afirmat Nicușor Dan, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
El a arătat că soluția pentru supraaglomerarea penitenciarelor este construirea de penitenciare, nicidecum amnistia și grațierea.
În aceeași conferință de presă, deputatul USR Silviu Dehelean a subliniat că moțiunea nu își propune căderea Guvernului Grindeanu, ci respectarea programului de guvernare, care „nu cuprinde grațierea și amnistia”.
„Ceea ce solicităm noi prin această moțiune pe care o vom depune este demisia sau demiterea ministrului Justiției, dl. Florin Iordache, iar solicitarea noastră vine din două motive și anume că a mințit Parlamentul, iar în al doilea rând minte poporul român”, a susținut Dehelean.
El a explicat că, la audierea din comisii, Florin Iordache a vorbit despre transparență, despre faptul că promovarea inițiativelor legislative se va face prin Parlament, că orice modificări vor fi propuse după consultări cu societatea civilă și grațierea nu a fost niciodată un subiect în campania electorală, neexistând un proiect în acest sens.
Turcan: Dacă Guvernul nu retrage ordonanțele pe justiție, PNL are forța să depună moțiune de cenzură
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susține că, în cazul în care Guvernul nu va retrage proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului penal, partidul pe care îl conduce are „forța și decizia” de a depune în Parlament o moțiune de cenzură.
„Împreună cu USR am avea numărul de semnături necesar pentru inițierea unei moțiuni de cenzură. În același timp, moțiunea de cenzură se depune împotriva Guvernului și aceste două ordonanțe (privind grațierea și modificarea Codului penal — n.r.) nu sunt ordonanțele domnului Iordache pe persoană fizică, ministru al Justiției pentru o perioadă, sunt ordonanțele Guvernului României. Deci, ca atare, dacă aceste ordonanțe nu vor fi retrase, PNL va avea forța și decizia de a merge în Parlament cu această moțiune de cenzură tocmai pentru a încerca să determinăm Guvernul să revină asupra unei măsuri greșite. Cum ar putea Guvernul domnului Dragnea să revină asupra unei măsuri care îl salvează pe domnul Dragnea în persoană? Căzând, în Parlament. Acesta este scopul moțiunii de cenzură — să dăm jos Guvernul, pentru că nu este un guvern preocupat pe termen lung de măsurile economice și de creșterea bunăstării, este un guvern preocupat pentru salvarea domnului Dragnea, personal”, a declarat Raluca Turcan, miercuri, potrivit Agerpres.
Liderul liberalilor și-a exprimat convingerea că PNL va susține fără ezitare o moțiune de cenzură, menționând că joi urmează să aibă loc o ședință a Comisiei de reunificare a partidului.
„Am convingerea că PNL, fără ezitare, va susține o moțiune de cenzură, că PNL își va asuma această bătălie, dacă vreți, pentru o Românie democratică, pentru un stat funcțional, pentru o lege care să fie aceeași pentru toți cetățenii țării”, a mai spus Raluca Turcan.