Cătălin Drulă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în ultimele săptămâni Dan Barna şi USR-PLUS au fost ţintele acestei campanii de defăimare online, care are surse de finanţare neclare.
„Aş vrea să vorbim în această conferinţă de presă despre o reţea, o reţea de pagini false care răspândeşte ştiri de pe motoare despre Dan Barna, candidatul Alianţei USR-PLUS, plătite din bani ascunşi, din surse de finanţare obscure. În ultimele patru săptămâni Alianţa USR- PLUS şi candidatul la preşedinţie Dan Barna au fost ţintele acestei campanii coordonate, o campanie mascată, cu surse de finanţare neclare, o campanie de defăimare în mediul online, în special pe Facebook”, a declarat Cătălin Drulă.
El a precizat că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la alegerile europarlamentare şi USR crede că publicul are dreptul la o dezbatere politică onestă.
„Ştiţi foarte bine că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la europarlamentare şi am decis să vorbim public despre sumele investite în această campanie, care sunt din ce în ce mai mari. Credem că publicul din România are dreptul la o dezbatere politică onestă şi asumată. Această campanie se desfăşoară prin intermediul unei reţele de pagini de Facebook false, create în mod deliberat astfel încât să inducă în eroare publicul, pretinzând că ar fi vorba despre surse de ştiri legitime, despre portaluri de ştiri, dar care în realitate promovează mesaje negative despre Dan Barna şi Alianţa USR-PLUS”, a explicat coordonatorul campaniei prezidenţiale.
El a spus că au fost identificate 13 pagini în care s-au investit în ultimele şapte luni peste 200.000 de lei pentru a promova postări sponsorizate împotriva lui Dan Barna şi a USR-PLUS, iar în ultima săptămână această sumă s-a dublat.
Cătălin Drulă a menţionat că această reţea a publicat peste o mie de postări, care au generat peste 100 de milioane de afişări.
„Reţeaua a început să funcţioneze în această vară, în lunile iulie şi august. Sunt pagini – cea mai mare parte dintre ele – nou create, au publicat peste 1.000 de postări şi au generat peste 100 de milioane de afişări, ca să vă daţi seama de impactul pe care îl au aceste pagini, iar audienţele depăşesc frecvent un milion de utilizatori Facebook. O bună parte din conţinutul promovat de aceste pagini intră la categoria ştiri defăimătoare, sunt jumătăţi de adevăr interpretate în mod vădit defavorabil alianţei şi candidatului la prezidenţiale”, a mai declarat Drulă.
Coordonatorul campaniei a mai spus că nu ştie cine finanţează aceste atacuri.
„O a doua problemă şi cea mai importantă este sursa fondurilor din spatele acestor pagini, ea este mascată, nu ştim cine plăteşte aceşti bani din cauza limitărilor Facebook, nu ştim dacă se află un contracandidat în spatele acestei pagini, un grup de oameni de afaceri cu probleme penale sau poate chiar entităţi din afara României. Nu ştim dacă banii folosiţi în această campanie negativă mascată vin din surse publice, din surse private sau din surse externe. Avem desigur bănuieli privitor la cei care se află în spatele acestei campanii, ştiind că la alegerile europarlamentare PSD a folosit boţi şi ferme de servere pentru a genera în mod artificial comentarii pe Facebook, aceste informaţii apar în dosarul de la DNA al fostului trezorier PSD Mircea Drăghici”, a mai spus Cătălin Drulă.
El a afirmat că îi cere Vioricăi Dăncilă să recunoască public dacă se află în spatele acestei campanii de fake news.
„Îi cerem doamnei Dăncilă şi PSD să recunoască public dacă sunt în spatele acestei campanii mascate de fake news şi defăimare îndreptate împotriva alianţei USR-PLUS şi a candidatului Dan Barna. Cerem să spună dacă persoanele, firmele şi reţelele de pagini false pe care le-au folosit în mod ilegal la alegerile anterioare sunt încă active şi operaţionale şi le cerem să spună dacă aceste operaţiuni muscate au folosit fondurile publice din subvenţia pe care PSD o primeşte ca partid parlamentar”, a mai spus coordonatorul campaniei USR-PLUS la alegerile prezidenţiale.
Cătălin Drulă mai solicită autorităţilor statului să verifice care sunt sursele de finanţare ale acestei campanii şi dacă ar putea afecta desfăşurarea alegerilor prezidenţiale.
„În acelaşi timp, avem cereri şi către autorităţile statului, cerem Autorităţii Electorale Permanente să investigheze contractele de publicitate electorale ale PSD pentru a determina dacă banii cu care este alimentată această reţea vin de la PSD. Cerem Parchetului General, Ministerului Public să investigheze dacă sursele de finanţare pentru finanţarea acestei reţele sunt interne sau externe şi dacă ar putea afecta organizarea şi rezultatele alegerilor prezidenţiale din România ceea ce în opinia noastră ar afecta securitatea naţională”, a mai declarat Cătălin Drulă.