USR cere suspendarea ajutorului financiar pentru Moldova din cauza modificării sistemului electoral

Uniunea Salvaţi România solicită suspendarea ajutorului financiar al României pentru Republica Moldova din cauza intenţiei Partidului Democrat şi Partidului Socialiştilor de a modifica sistemul electoral care, în opinia USR, ar duce la tranformarea USR într-o dictatură controlată de Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM.
Filip Stan
23 iun. 2017, 16:42
USR cere suspendarea ajutorului financiar pentru Moldova din cauza modificării sistemului electoral

”USR solicită oficialilor şi instituţiilor româneşti să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM.  În acest sens, USR reiterează solicitarea cu privire la suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova”, transmite Uniunea Salvaţi România

USR aminteşte că, pe 16 iunie, Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE au făcut publică o listă de recomandări cu privire la iniţiativele de modificare a sistemului electoral votate în parlamentul Republicii Moldova, la 5 mai 2017.

”Cele două instituţii au menţionat că, în contextul actual din R. Moldova,  nu recomandă înlocuirea actualului sistem electoral proporţional cu unul uninominal sau mixt. Există temeri legate de presiuni politice asupra Comisiei electorale centrale, reprezentarea deficitară a diasporei şi a femeilor, influenţa oamenilor de afaceri asupra candidaţilor din circumscripţiile uninominale, pragul electoral ridicat”, precizează sursa citată, conform News.ro.

Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, susţinut de preşedintele Igor Dodon, au anunţat că nu vor renunţa la proiectul de schimbare a legislaţiei electoral, USR susţinând că se impun măsuri mai drastice luate de România.

”Partidul Uniunea Salvaţi România atrage atenţia asupra faptului că înlocuirea sistemului electoral nu corespunde necesităţilor reale ale cetăţenilor R. Moldova care se confruntă cu sărăcia cronică, lipsa reformelor în justiţie şi capturarea instituţiilor statului de către grupul de putere afiliat oligarhului Vlad Plahotniuc. Modificarea sistemului electoral are ca obiectiv menţinerea la putere, după alegerile din 2018, a Partidului Democrat (2-4% în sondaje) şi a lui Vlad Plahotniuc (rating negativ de 98%). În acelaşi timp, aşa-zisa reformă electorală este menită să creeze o concurenţă neloială pentru partidele pro-europene PAS şi PPDA şi să permită ascensiunea electorală a pro-ruşilor din PSRM”, consideră USR.

Comisia de la Veneţia a adoptat, pe 16 iunie, un aviz critic la proiectele de modificare a sistemului de vot din Republica Moldova, privind votul mixt şi uninominal, relatează Unimedia.

În cadrul sesiunii plenare, Consiliul de experţi în dreptul constituţional din Europa, ai Comisiei de la Veneţia, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului şi  extinderea puterilor prezidenţiale.

Reforma sistemului electoral, a fost propusă şi prezentată spre avizare de către preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la sesiunea plenară pentru un schimb de opinii înainte de adoptarea unui aviz comun de către Comisie şi Veneţia Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi drepturile Omului (OSCE / BIDDO).

„În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, aleşi pe circumscripţii Parlamentului ar putea influenţaţi de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.

Mai mult decât atât, în conformitate cu avizul comun, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.

Alte motive de îngrijorare în avizul includ următoarele: „criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripţiilor locuitorilor din Transnistria şi pentru cetăţeni din străinătate nu sunt stipulate, iar modificările propuse sunt puţin probabil pentru a spori reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament, şi nu introduse măsuri suplimentare pentru a rezolva acest lucru”.

În ceea ce priveşte propunerea de modificare a articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova, care ar oferi competenţele suplimentare Preşedintelui, pentru a putea dizolvarea Parlamentului, avizul Comisiei de la Veneţia a constatat că aceasta ar putea oferi preşedintelui o putere executivă excesivă, care ar putea fi utilizată drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual.

 

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile în România și e apreciat în întreaga lume. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunț oficial: Soluție nelegală. Scrie în Constituție
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Moment istoric pentru România. Anunțul a venit din Anmerica
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Pensiile care vor fi livrate abia pe 22 ianuarie 2025. Motivul pentru care banii vor ajunge atât de târziu la pensionari
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. CCR a anunțat oficial azi, 10 ianuarie: A fost înregistrată
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Alexandra și Răzvan, îndrăgostiții de 15 ani găsiți morți în cariera de piatră
substantial.ro
Elena Lasconi acuză Guvernul de întârzierea calendarului alegerilor prezidențiale
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite