”USR solicită oficialilor şi instituţiilor româneşti să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM. În acest sens, USR reiterează solicitarea cu privire la suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova”, transmite Uniunea Salvaţi România
USR aminteşte că, pe 16 iunie, Comisia de la Veneţia şi Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE au făcut publică o listă de recomandări cu privire la iniţiativele de modificare a sistemului electoral votate în parlamentul Republicii Moldova, la 5 mai 2017.
”Cele două instituţii au menţionat că, în contextul actual din R. Moldova, nu recomandă înlocuirea actualului sistem electoral proporţional cu unul uninominal sau mixt. Există temeri legate de presiuni politice asupra Comisiei electorale centrale, reprezentarea deficitară a diasporei şi a femeilor, influenţa oamenilor de afaceri asupra candidaţilor din circumscripţiile uninominale, pragul electoral ridicat”, precizează sursa citată, conform News.ro.
Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, susţinut de preşedintele Igor Dodon, au anunţat că nu vor renunţa la proiectul de schimbare a legislaţiei electoral, USR susţinând că se impun măsuri mai drastice luate de România.
”Partidul Uniunea Salvaţi România atrage atenţia asupra faptului că înlocuirea sistemului electoral nu corespunde necesităţilor reale ale cetăţenilor R. Moldova care se confruntă cu sărăcia cronică, lipsa reformelor în justiţie şi capturarea instituţiilor statului de către grupul de putere afiliat oligarhului Vlad Plahotniuc. Modificarea sistemului electoral are ca obiectiv menţinerea la putere, după alegerile din 2018, a Partidului Democrat (2-4% în sondaje) şi a lui Vlad Plahotniuc (rating negativ de 98%). În acelaşi timp, aşa-zisa reformă electorală este menită să creeze o concurenţă neloială pentru partidele pro-europene PAS şi PPDA şi să permită ascensiunea electorală a pro-ruşilor din PSRM”, consideră USR.
Comisia de la Veneţia a adoptat, pe 16 iunie, un aviz critic la proiectele de modificare a sistemului de vot din Republica Moldova, privind votul mixt şi uninominal, relatează Unimedia.
În cadrul sesiunii plenare, Consiliul de experţi în dreptul constituţional din Europa, ai Comisiei de la Veneţia, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului şi extinderea puterilor prezidenţiale.
Reforma sistemului electoral, a fost propusă şi prezentată spre avizare de către preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la sesiunea plenară pentru un schimb de opinii înainte de adoptarea unui aviz comun de către Comisie şi Veneţia Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi drepturile Omului (OSCE / BIDDO).
„În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind adoptată prin consens larg. Se ridică „probleme semnificative”, inclusiv riscul ca membrii Parlamentului, aleşi pe circumscripţii Parlamentului ar putea influenţaţi de interesele de afaceri”, se arată în comunicatul Comisiei de la Veneţia.
Mai mult decât atât, în conformitate cu avizul comun, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.
Alte motive de îngrijorare în avizul includ următoarele: „criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripţiilor locuitorilor din Transnistria şi pentru cetăţeni din străinătate nu sunt stipulate, iar modificările propuse sunt puţin probabil pentru a spori reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament, şi nu introduse măsuri suplimentare pentru a rezolva acest lucru”.
În ceea ce priveşte propunerea de modificare a articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova, care ar oferi competenţele suplimentare Preşedintelui, pentru a putea dizolvarea Parlamentului, avizul Comisiei de la Veneţia a constatat că aceasta ar putea oferi preşedintelui o putere executivă excesivă, care ar putea fi utilizată drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual.