În opinia USR, „CCR se află în faţa unui test al adevărului”. „Îşi va respecta această instituţie misiunea şi va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia sau va continua să asculte ordinele PSD-ALDE de a submina independenţa magistraţilor prin susţinerea modificărilor nocive ale legilor justiţiei?”, întreabă USR.
„Toate cele trei legi ale justiţiei se află în acest moment pe masa CCR. Preşedintele Klaus Iohannis a depus sesizare pe 29 iunie cu privire la legea 304, pe 7 iulie a contestat legea 317 şi pe 13 iulie a atacat legea 303. Toate aceste legi se pot întoarce în Parlament dacă CCR ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia”, se mai arată într-un comunicat al USR.
USR solicită CCR să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru că sunt în joc democraţia şi viitorul României.
Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.