Liderul USR Dan Barna a fost desemnat sâmbătă, la Congres, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. După anunţarea rezultatelor, Dan Barna a declarat că obiectivul USR este guvernarea din 2020, iar toate eforturile pe care le facem sunt pentru a ajunge anul viitor acolo. ”Pe de altă parte, cel mai interesant obiectiv pentru România la aceste alegeri prezidenţiale va fi posibilitatea de a alege, în turul al doilea, între candidatul PNL şi cel al Alianţei USR-PLUS”, a mai spus el.
Barna a obţinut 324 de voturi. Ceilallţi aspiranţi la acest statut au fost Mihai Goţiu (134 de voturi), Dumitru Stanca (5 voturi) şi Dragoş Dinulescu (3 voturi).
“Am mai făcut încă un pas în obiectivul Alianţei USR PLUS de a guverna în 2020. În cadrul mecanismelor statutare ale USR, astăzi, au avut loc alegerile pentru nominalizarea candidatului USR la poziţia de candidat la Preşedinţia României. În urma alegerilor, USR m-a mandatat să reprezint acest partid. Este un rezultat care confirmă eforturile de 2 ani, de când conduc acest partid, de a ne dezvolta şi a fi ceea ce România are acută nevoie: un partid nou şi proaspăt care să aducă societatea activă şi modernă din spectrul politic pentru a merge mai departe în Europa. Astăzi, obiectivul nostru este guvernarea din 2020, iar toate eforturile pe care le facem sunt pentru a ajunge anul viitor acolo. Pe de altă parte, cel mai interesant obiectiv pentru România la aceste alegeri prezidenţiale va fi posibilitatea de a alege, în turul al doilea, între candidatul PNL şi cel al Alianţei USR PLUS.”, a declarat Dan Barna, după anunţarea rezultatelor.
USR trebuie să guverneze din 2020, Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece, iar hoţii şi incompetenţii trebuie scoşi din administraţia publică centrală şi locală, a declarat preşedintele PSD Bucureşti, Roxana Wring, la Congresul USR de sâmbătă.
„Suntem aici pentru că USR a crescut. Avem mai muţi membri, avem mai multe voturi, avem mai multe soluţii şi proiecte De la 154 de membri, câţi eram în februarie 2016, filiala USR Bucureşti este acum la aproape 2.000 de membri. Am obţinut aproape 40% din voturile la alegerile europarlamentare şi, mai importat de atât, am venit în aceşti ultimi trei ani cu propuneri şi soluţii pentru cetăţenii acestui oraş. Dar Bucureştiul nu este o excepţie, peste tot în ţară USR a crescut şi a crescut frumos. Aşa că acest congres vine să deschidă o nouă etapă politică”, a afirmat Roxana Wring.
Potrivit acesteia, Congresul USR este unul al maturităţii.
„Sunt sigură că vom decide cu gândul al interesul comun al USR, dar mai ales cu gândul la interesul mai mare al întregii societăţi româneşti. Din 2020 USR trebuie să guverneze. Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece. În 2020, toţi hoţii şi incompetenţii trebuie scoşi din administraţia publică centrală şi locală. Cu asta mai avem de luptat. Însă nu avem de schimbat doar oamenii, avem de schimbat mentalităţi, viziuni greşite sau învechite, legi nedrepte sau date pentru infractori. (…) Ce se întâmplă în această sală va spune mult despre ce se va întâmpla în Palatul Victoria sau în sediul fiecărei primării pe care o vom câştiga. Aşa că nu e un simplu congres. (…) E foarte probabil punctul de cotitură pentru România şi sunt sigură că astăzi vom face un pas important nu doar către guvernarea din 2020, ci către acea Românie pe care ne-o dorim cu toţii cu autostrăzi, cu oraşe bine administrate, cu spitale şi şcoli pe măsura secolului în care trăim cu aleşi în slujba alegătorului şi cu cetăţeni care au încredere în ţara şi în viitorul lor. (…) USR va preda astăzi o lecţie de democraţie, prin care fiecare dintre noi suntem în egală măsură şi profesori şi elevi”, a adăugat liderul USR Bucureşti.Aproximativ 500 de delegaţi din Bucureşti şi din ţară s-au reunit sâmbătă, în cadrul celui de-al patrulea Congres al Uniunii Salvaţi România, la Teatrul Naţional Bucureşti. Delegaţii vor alege candidatul USR la alegerile prezidenţiale şi vor adopta o serie de modificări la Statutul partidului. Principala modificare priveşte modul de alegere a preşedintelui USR, astfel încât acesta să fie decis de toţi membrii partidului, prin vot egal, direct, secret şi liber exprimat. Vor fi supuse aprobării 51 de amendamente, potrivit news.ro.
„Da, suntem într-un moment istoric, mai exact în turul al doilea al alegerilor din această toamnă avem şansa de a avea doi candidaţi care nu vor veni să ceară votul unul împotriva altuia sau, pentru a simplifica, împotriva corupţiei sau împotriva lui Soros, ci vom avea, şi sunt convins de acest lucru, doi candidaţi, iar unul va fi a nostru, care să vorbească despre cum va arăta România anului 2050. La finalul acestei dezbateri, inclusiv de astăzi, evident trebuie să-i transmitem celui care ne va reprezenta in această competiţie (…) şi viziunea noastră despre tot ce înseamnă revendicări civice şi pentru tot ce înseamnă luptele pe care le-am dus în aceşti ani. Pentru că da, consider că reprezentantul nostru in competiţia electorală de la sfârşitul acestui an are o foarte mare şansă de a câştiga”, a afirmat Goţiu, care a intrat în competiţia pentru desemnarea candidatului USR la prezidenţiale.
Dragoş Dinulescu, unul dintre cei patru competitori înscrişi în cursa internă a USR pentru desemnarea candidatului partidului la prezidenţiale, a declarat la Congresul USR că reprezintă „altceva decât cutuma”, potrivit Agerpres.
„Dacă mă votaţi, mă votaţi pentru că reprezint altceva decât cutuma. Sigur, cei care au deja mandat din partea filialelor să voteze un anumit candidat, da, trebuie să le respecte mandatul şi să facă aşa cum au decis filialele. Cei care nu aveţi mandat sau care sunteţi nehotărâţi sau care acum vedeţi în mine un om interesant şi capabil, e greu într-un sfert de oră să vin şi să recuperez handicapul pe care-l am faţă de oameni cu notorietate, dar dacă veţi vota, veţi vota cu inima şi pentru USR. Asta e cel mai important. Să nu uitaţi că asta e ideea – nu să ne băgăm în faţă să ocupăm o funcţie şi eventual să nu mai eliberăm scaunul, ci să pregătim întotdeauna pe cei care vin din spate. Dacă va fi să candidez la alegerile prezidenţiale din partea USR, vreau un singur mandat, nu mai mult, pentru că aşa mi se pare normal. Oamenii când sunt într-o funcţie se învechesc şi nu e bine”, a spus Dinulescu.
El a menţionat tiparul ca preşedintele partidului trebuie să fie şi candidat la preşedinţie.
„Eu nu sunt un om cu notorietate, cum sunt colegii mei parlamentari, eu vin din urmă, aşa cum mulţi dintre voi sunteţi (…) oameni care nu sunteţi publici (…) Am mai spus-o şi la întâlnirea aceea înregistrată care s-a întâmplat joi că, din punctul meu de vedere, candidatura nostră, a celor celor patru care suntem acum, în faţa voastră, nu e despre Dinulescu, despre Barna, despre Goţiu, despre Stanca, e despre voi şi despre cum veţi reuşi să scăpaţi de anumite obiceiuri, anumite tipare care s-au împământenit în România. De pildă, tiparul că preşedintele partidului trebuie să fie şi candidat la preşedinţie. Nu e un atac în niciun fel la Dan Barna”, a mai spus Dinulescu.
Campania internă pentru alegerea candidatului USR la alegerile prezidenţiale s-a desfăşurat în perioada 1-12 iulie , incluzând prezentări şi dezbateri, iar votul are loc la Congresul USR de sâmbătă.
Competiţia internă face parte din procedurile statutar necesare ale USR, în paralel desfăşurându-se şi discuţiile în cadrul Alianţei USR-PLUS pentru a identifica cea mai bună variantă de prezentare a Alianţei în următoarele alegeri.