”Colaborăm cu PNL, aşa cum am colaborat şi pe cea privind Justiţia, colaborăm şi la moţiunea pe muncă. Anticipez că săptămâna viitoare, (…) în momentul în care vom avea şi textul finalizat text care se află deja într-un prim draft”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna.
Moţiunea USRsurvine după declaraţiile susţinute de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, în cadrul unei dezbateri în Comisia de muncă din Senat.
”Ieri în Comisia de muncă de la Senat a venit doamna ministru Olguţa Vasilescu şi am înţeles de la dumneaei cum se face justiţie socială în România (…) Ne-a explicat că indemnizaţiile pentru creşterea copilului sunt de fapt un favor pe care doamna ministru îl face mamelor din România şi că acestea ar fi putut să nu fie. Prin urmare, iată, din mărinimie, doamna ministru a ales să plafoneze această indemnizaţie într-un anumit cuantum, păstrând acest favor pentru mamele din România”, a declarat senatorul USR Florina Presadă, arată Mediafax.
Aceasta a afirmat că exemplul altor ţări din Uniunea Europeană, dat de ministrul Muncii, nu este relevant, subliniind că în ţările date exemplu familiile beneficiază de alte servicii publice.
”Credem că doamna ministru nu înţelege de fapt problema familiilor din ţară. Nu plafonând aceste indemnizaţii le ajutăm A dat exemplu alte ţări din UE care nu au aceste indemnizaţii. A dat exemplu alte ţări din UE unde nu există această indemnizaţie. Ce uită să precizeze doamna ministru este că în aceste ţări avem o serie de alte măsuri care încurajează familiile să crească copii :sunt servicii publice, sunt grădiniţe şi creşe, există acces la servicii medicale”, a mai spus Presadă.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, în timpul dezbaterilor din comisia de specialitate din Senat la OUG privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, că acestea sunt”îndestulătoare”, precizând însă că ar fi putut să elimine cu totul aceste indemnizaţii.
”Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile să-şi crească aceşti copii în perioada în care nu lucrează. Deci nu avem ce să vorbim de principiul contributivităţii, iar plafonul este maximum din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem şi mai jos. Puteam să facem ca în ţări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar am plafomat la 1800 de euro. Din punctul nostru de vedere este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă şi în Germania şi este maximum din UE. Nicăieri în lume nu există posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcţie de venituri”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în comisia de specialitate din Senat.