USR intenţionează să atace la CCR iniţiativa lui Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei

Parlamentarii USR intenționează să atace la Curtea Constituțională o propunere legislativă inițiată de doi deputați PSD și unul de la ALDE, introdusă joi în mapa Biroului permanent al Camerei Deputaților, dacă aceasta va fi adoptată, a anunțat, miercuri, președintele Uniunii, deputatul Dan Barna.
Filip Stan
07 dec. 2017, 16:41
USR intenţionează să atace la CCR iniţiativa lui Iordache: Se încearcă interzicerea dezbaterii amendamentelor în plenul Camerei

Dan Barna a denunțat „încercarea de întoarcere a dictaturii în Parlament”, în condițiile în care propunerea legislativă încearcă, potrivit USR, interzicerea posibilității de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaților.

„Domnii Iordache, Ciuhodaru și Cucșa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, astfel încât ceea ce s-a întâmplat ieri — utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi — să nu mai fie posibilă. Practic, se încearcă interzicerea posibilității de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaților. Este vorba de modificarea articolului. 120 alin. 2, exact cel pe care noi l-am invocat ieri ca procedură pentru a susține fiecare din amendamente și a-i cere președintelui Camerei să susțină fiecare dintre amendamente. Domnul Iordache ne propune acum o variantă prin care vrea să elimine orice risc ca mașinăria de vot, odată lansată, să mai poată fi blocată”, a susținut Barna într-o declarație de presă.

Potrivit acestuia, în noua formulă, articolul 120, alin. 2 are următorul cuprins: „În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei”.

„Deci, practic, vorbim ca toate amendamentele admise, venite din comisii, să fie aprobate printr-un singur vot, nemaiputând exista dezbatere în aceste aspecte. Partea și mai gravă urmează în continuare: ‘Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie. Deci, vă dați seama de absurditatea acestei reglementări. Practic, în măsura în care prin votul Camerei sunt admise niște amendamente, toate cele respinse nu numai că nu mai pot fi menționate, nu mai pot fi dezbătute, practic ele nu există, chiar dacă în mod foarte probabil și logic ele nu au nicio legătură cu cele admise — în foarte multe cazuri sunt subiecte diferite. Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorității pe ceea ce înseamnă plenul”, a explicat Barna.

Acesta a adăugat că, până în prezent, exista posibilitatea ca un deputat să susțină un amendament, în măsura în care el era necesar, în fața plenului și să aibă șansa de a convinge plenul.

„Acum, prin această încercare de modificare a Regulamentului pe care domnul Iordache a introdus-o, se elimină acest drept fundamental al parlamentarilor români. Este un pas mai departe în abuzul pe care îl vedem de zile întregi pe chestiunea justiției și acum pe chestiunea de funcționare a Parlamentului”, a spus Dan Barna.

Barna a menționat că luni a rămas ca inițiativa să fie propusă spre aprobare în cadrul Biroului permanent.

„Prin această modificare, PSD se gândește că, având controlul în comisii, plenul ar trebui să devină un instrument decorativ, care să ridice mâna automat. (…) Evident că este o modificare profund neconstituțională, pentru că elimină exact dreptul deputatului de a susține în fața plenului un amendament, exact motivul pentru care cetățenii își trimit un reprezentant în forul legislativ al statului. Evident că vom ataca la Curte dacă va exista această forțare pe care o văd foarte probabilă”, a încheiat deputatul USR.

Citeşte şi: Legile Justiţiei. PSD schimbă regulamentul: Amendamentele admise în comisie se votează la pachet în plen UPDATE

Potrivit documentului, furnizat presei de USR, Florin Iordache, Tudor Ciuhodaru (PSD) și Marian-Gheorghe Cucșa (ALDE) au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaților o propunere de modificare a Regulamentului forului legislativ.

„Conform acesteia, se propune ca toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, se mai spune în document.

Inițiatorii invocă dorința unei mai bune organizări a ședințelor Biroului permanent și a celor ale Comitetului liderilor din punct de vedere al participării.

„În situația în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie și președintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, conform amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Dmitri Peskov și Maria Zaharova reacționează la retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'