USR: Legea offshore, adoptată fără studiu de impact, după negocieri purtate de Dragnea în spatele uşilor închise

Uniunea Salvaţi România reclamă faptul că legea offshore a fost adoptată fără niciun fel de studiu de impact, "după negocieri purtate de Liviu Dragnea în spatele uşilor închise".
Romania TV
10 iul. 2018, 16:28
USR: Legea offshore, adoptată fără studiu de impact, după negocieri purtate de Dragnea în spatele uşilor închise

„În aceste condiţii, deşi proiectul de lege este necesar pentru începerea exploatărilor de gaze din Marea Neagră, USR s-a abţinut de la vot. Uniunea Salvaţi România analizează alături de partidele de opoziţie motivele pentru a ataca la Curtea Constituţională legea offshore”, se arată într-un comunicat. 

Conform sursei citate, „legea offshore a ajuns la votul final într-o formă care nu a fost propusă şi dezbătută de parlamentarii din comisiile de specialitate, aşa cum ar fi fost normal într-o ţară democratică, ci într-o formă dictată de Liviu Dragnea în spatele căruia s-au încolonat toţi parlamentarii PSD – ALDE fără să clipească, deşi nu ştiu care va fi impactul ei”.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament la votul final pe legea offshore arată că România este o ţară în care Liviu Dragnea face legea, de la justiţie la economie, de la DNA la gaze naturale. În timp ce membrii comisiilor parlamentare care urmau să dea raport pe legea offshore încercau să înţeleagă şi să dezbată propunerea de taxare progresivă venită de la majoritatea parlamentară, Liviu Dragnea o prezenta la televizor şi făcea desene mai ceva ca în campania electorală din 2016, despre încasările la bugetul de stat. Mesajul a fost unul cât se poate de clar – orice companie care va investi în proiecte mari în România va trebui să treacă prin biroul lui Liviu Dragnea pentru a primi binecuvântare. O atitudine demnă de un jupân care vede în România un Teleorman mai mare”, susţine deputatul USR Cristina Prună, membru în Comisia de industrii a Camerei.

USR subliniază că legea offshore ar fi trebuit să beneficieze de o dezbatere îndelungată, iar toţi actorii cheie ar fi trebuit să stea la masă „astfel încât să ştim că statul va beneficia de venituri corecte la buget în baza unui calcul şi a unui raţionament economic corect, că investitorii vor avea predictibilitate şi siguranţă pe cadrul fiscal şi că, nu în cele din urmă, consumatorii se vor bucura de un preţ corect rezultat din concurenţa de pe piaţa gazelor”.

Reprezentanţii USR spun că au reuşit să introducă trei amendamente în proiectul de lege, care urmăresc crearea unui cadru legislativ coerent pentru cei care desfăşoară activităţi petroliere, conservarea biodiversităţii în zonele de exploatare, precum şi protejarea intereselor persoanelor din comunităţile locale limitrofe viitoarelor operaţiuni petroliere.

„Am extins obligaţia autorizării lucrărilor offshore, a lucrărilor pe uscat până la terminalele de coastă aşa cum era deja prevăzut pentru lucrările la sonde, într-un termen de 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete de către titular. De asemenea, în pofida unor dezbateri aprinse, am obţinut admiterea instituirii obligaţiei ca interdicţiile şi restricţiile legale din domeniul conservării biodiversităţii şi ariilor naturale protejate şi cele din planurile de management ale ariilor naturale protejate să rămână aplicabile lucrărilor prevăzute de lege. Nu în ultimul rând, am dorit să asigurăm protecţie asupra intereselor persoanelor din comunităţile locale limitrofe viitoarelor operaţiuni petroliere, prin instituirea posibilităţii ca instanţele judecătoreşti să aibă posibilitatea să cenzureze şi cuantumul compensaţiilor acordate, nu doar pe cel al despăgubirilor. Compensaţiile sunt sumele aferente dreptului de trecere în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă ca urmare a exercitării dreptului de trecere”, a explicat senatoarea USR Ramona Dinu, membră în Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică.

USR susţine că proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră poate avea un impact benefic asupra pieţei interne, „dar nu făcut pe genunchi, în biroul domnului Dragnea”.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Alegeri în Statele Unite, Joe Biden renunță la cursa prezidențială
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Dentista din Brăila își cunoștea presupusul ucigaș! Mama bărbatului a făcut dezvăluiri inedite + unde s-ar fi aflat el când
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
CNAIR: Progres de 50% la defrișările de pe Valea Oltului după două săptămâni
MediaFlux
JOE BIDEN S-A RETRAS! Răsturnare totală în SUA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'