Elena Lasconi anunță, joi, că a câștigat în instanță, la Curtea de Apel București, procesul pe care îl are cu USR, partidul pe care îl conduce. Instanța a constatat nulitatea contestației USR împotriva deciziei BEC care interzicea partidului să îi facă campanie lui Nicușor Dan.
„Am curaj să fac dreptate şi s-a văzut şi în acest caz. Adevărul a fost de partea mea. Nu a fost o luptă uşoară, dar a fost una necesară. Pentru mine, pentru oamenii care cred în mine şi pentru valorile democratice pe care le apăr. Nu putem să ne batem joc de democraţie, mai ales nu în USR, un partid care s-a născut din stradă, din atâta speranţă şi luptă pentru statul de drept”, a declarat preşedinta Elena Lasconi după pronunţarea hotărârii, potrivit unui comunicat oficial.
‘Admite excepția lipsei calității de reprezentant a semnatarului cererii de chemare în judecată. Anulează cererea de chemare în judecată pentru lipsa calității de reprezentant. Cu recurs, în 5 zile de la pronunțare, ce se depune la Curtea de Apel București. Pronunțată azi, 17.04.2025, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței’, se arată în decizia instanței.
Tot joi, Curtea de Apel București a respins o cerere depusă de liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, prin care acesta a contestat decizia dată de BEC prin care au fost șterse materialele de campanie cu Nicușor Dan, postate de USR pe Facebook.
Potrivit BEC, atât timp cât USR a propus un candidat cu respectarea prevederilor legale, în persoana Elenei Lasconi, iar în materialul publicitar politic același partid ar face propagandă electorală în favoarea lui Nicușor Dan, ‘acest aspect se transpune într-o încălcare a dispozițiilor legale’, întrucât, prin susținerea acordată după expirarea datei de definitivare a candidaturilor unui alt candidat decât cel propus inițial, în fapt, USR, cu ignorarea acelorași dispoziții legale, face o nouă propunere de candidatură după expirarea perioadei de depunere a candidaturilor, ‘ceea ce este inadmisibil’.
USR consideră decizia BEC un „abuz grav”, prin care „se creează un precedent periculos și deschide calea pentru cenzură politică mascată sub argumente birocratice”.
USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care ‘unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale’.
‘USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide asupra unei strategii politice. Mai mult, decizia de astăzi interzice și unui membru de partid să aibă propriile păreri politice. Partidele politice sunt expresia liberă a voinței cetățenilor care aleg să se asocieze și să acționeze politic în numele unor valori comune. Atât timp cât o decizie este adoptată în forurile statutare ale unui partid și nu încalcă Constituția, libertatea de exprimare nu ar trebui cenzurată. Vom face recurs împotriva deciziei Curții de Apel București, având în vedere libertatea gândirii, a opiniilor și a dreptului la liberă exprimare. Practic, unor cetățeni care s-au asociat într-un partid li se interzice dreptul de a-și exprima voința politică în mod liber și de a decide pe cine susțin’, se arată într-un comunicat de presă remis joi de USR.
Potrivit sursei citate, acesta este un precedent periculos, iar dacă această decizie rămâne definitivă, orice președinte de partid ar putea acționa împotriva propriului partid, blocând decizii democratice luate în mod statutar de forurile de conducere.
‘Este clar – și pentru noi, și pentru tot mai mulți români – că un întreg sistem s-a pus în mișcare pentru a opri USR din a lua deciziile politice corecte în această perioadă dificilă. Prin decizia Curții de Apel de astăzi, prin promovarea ilegală de care beneficiază din partea PSD și PNL, prin reacția nemaiîntâlnit de promptă a AEP de a face verificări. Noi nu renunțăm. Vom contesta decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. E lupta pentru democrație și adevăr și pentru dreptul la libera exprimare a fiecărui român’, a declarat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.