Punctul de vedere al USR PLUS este că nu trebuie înlăturată expertiza specialiştilor în vederea reducerii birocraţiei.
„Reducerea birocraţiei nu trebuie să însemne distrugerea patrimoniului cultural. Un proiect de ordonanţă pus în consultare pe site-ul Ministerului Culturii elimină filtrul de decizie al specialiştilor din Comisiile Monumentelor Istorice atunci când proiectele imobiliare sunt făcute de experţi atestaţi de Minister.
Altfel spus, arhitectul plătit de un dezvoltator imobiliar sau de un proprietar să realizeze un proiect de intervenţie asupra unui monument istoric sau de construcţie în zona lui de protecţie ajunge, cu voia Ministerului Culturii, să-şi dea singur notă de trecere. O modificare legislativă care deschide larg uşa abuzurilor asupra monumentelor istorice din România este pentru noi inacceptabilă”, arată USR PLUS, într-o postare miercuri pe pagina de Facebook.
USR PLUS mai spune că este evidentă ilegalitatea măsurilor din proiectul de ordonanţă care „fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit”.
„Suntem convinşi că, dincolo de mesajul cu totul greşit pe care-l dă o astfel de iniţiativă, este evidentă şi nelegalitatea unor măsuri care fac din persoane fizice cu interese materiale directe apărători ai politicii publice a Statului privind patrimoniul construit. Nu putem accepta ca o autoritate a statului să-şi abandoneze propria misiune, contribuind la deteriorarea deja avansată a urbanismului în România.
USR PLUS cere ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, scoaterea imediată din consultare publică şi retragerea proiectului legislativ. De asemenea, USR PLUS îi solicită ministrului informarea prealabilă, la nivelul coaliţiei de guvernare, privind orice modificări legislative ce vizează sectorul cultural sau patrimoniul naţional”, a conchis sursa citată.
Şi deputatul PNL i-a solicitat ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu să retragă din dezbatere publică proiectul de ordonanţă pentru modificarea Legii 422/2001 a protejării patrimoniului din dezbaterea publică care prevede introducerea unui articol despre care liberalul spune că pare a fi cu dedicaţie pentru dezvoltatorii imobiliari. „Practic, prin acest articol, nu mai este nevoie de consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, şi se dă mână liberă dezvoltatorilor imobiliari să demoleze imobilele clasate monumente istorice”, precizează parlamentarul PNL.