În acest sens, Alianţa 2020 USR – PLUS a trimis o solicitare către preşedintele AEP prin care cere să se asigure că toate secţiile de votare stabilite pentru europarlamentare sunt prevăzute, conform Legii 448/2005 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu rampe de acces sigure, permanente sau temporare; cabine de vot special amenajate pentru persoane în scaun rulant (dimensiuni adaptate, masa sau suportul la nivelul adecvat de înălţime); luminare adecvată pentru persoane cu deficienţe de vedere; asigurarea accesului unei persoane de suport în incinta cabinei de vot, la nevoie.
„Din păcate, situaţia actuală le blochează celor mai mulţi posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot: numărul de secţii de votare cu acces prevăzut pentru persoanele cu dizabilităţi este extrem de mic iar cele mai multe dintre aceste persoane sunt descurajate de procesul de a cere urnă mobilă. (…) De asemenea, solicităm o atenţie sporită în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la vot a persoanelor adulte cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale, în sensul asigurării cadrului necesar exprimării opţiunii politice libere, confidenţiale şi neîngrădite”, spune Dragoş Pîslaru, candidat al Alianţei 2020 USR – PLUS la alegerile europarlamentare şi fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloş.
Alianţa mai solicită în scrisoarea trimisă către AEP să asigure un instructaj specific experţilor electorali ce vor fi implicaţi în organizarea alegerilor referitor la sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în exercitarea dreptului la vot.
„Pentru mine, accesibilizarea secţiilor de vot este esenţială nu doar pentru procesul de votare, ci şi pentru că secţiile de vot se află în majoritate în şcoli. Or, primul pas în integrarea celor cu dizabilităţi şi ridicarea calităţii vieţii lor este accesul la educaţie pentru a-şi atinge potenţialul. Ei nu au cum să ajungă la şcoală dacă nu accesibilizezi educaţia, altfel aceşti cetăţeni rămân dependenţi de ajutorul statului şi al prietenilor şi rudelor. Rolul statului este să creeze condiţiile ca aceşti cetăţeni să îşi poată atinge potenţialul şi dacă instituţiile de învăţământ nu le oferă acces la educaţie, rămân o povară. Este o oportunitate pornind de la aceste alegeri să facilităm accesul la vot şi apoi aceste clădiri să rămână accesibile pentru educaţie”, a declarat, la rândul său, Iulian Crăciun, candidat al Alianţei 2020 USR – PLUS la alegerile europarlamentare, citat de comunicat.
Formaţiunea aminteşte că România nu se numără printre statele membre ale UE care prevăd un acces uşor tuturor în secţiile de votare.
Dacă în Portugalia sau Lituania toate secţiile de votare trebuie să faciliteze votul şi pentru persoanele în scaun cu rotile sau nevăzătoare, în Polonia cel puţin o secţie din trei iar în Austria sau Slovenia cel puţin o secţie per unitate administrativ teritorială trebuie să fie prevăzută cu rampe de acces, România nu are o procedură şi un cadru legislativ care să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi în secţiile de vot. (…) În România există 823.956 de persoane înregistrate cu diverse grade de handicap, dintre care 88,8% au un grad grav sau accentuat. Din acest total, 92% sunt persoane cu vârsta peste 18 ani, adică nu mai puţin de 758.000 cu drept de vot (sursa oficială http://anpd.gov.ro, Date Statistice 31 decembrie 2018)”, se menţionează în comunicatul.