USR PLUS va cere oficial joi, în şedinţa de coaliţie, demisia premierului Cîţu şi o nouă propunere pentru funcţia de premier, a anunţat deputatul USR PLUS Ionuţ Moştereanu.
Decizia liderilor USR PLUS vine la scurt timp după ce Florin Cîţu a anunţat remanierea ministrului Justiţiei, Stelian Ion.
„Vrem o coaliţie cu PNL şi UDMR, însă fără premierul Cîţu. Premierul Cîţu şi-a arătat din nou limitele. Numai astăzi a încălcat de două ori protocolul de coaliţie, o dată când a băgat şmechereşte în şedinţa de Guvern deşi la coaliţie acum două zile a spus că nu are avizele, nu discutăm săptămâna asta. Astăzi a băgat şmechereşte PNDL care nu e nicio urgenţă pentru nimeni în România în afară de domnul Cîţu care este în campanie internă. Şi a doua în momentul în care a anunţat că pentru că poate la 21.30 când a fost la declaraţii a anunţat demiterea colegului meu Stelian Ion deşi este foarte clar că domnul Cîţu este pus acolo să conducă acest Guvern de coaliţie cu voturile noastre, nu şi-a câştigat acest drept în urma unor alegeri şi am zis omul ăsta trebuie să ţină aceste trei partide de coaliţie împreună pentru realizarea programului de guvernare, însă se vede că este o pălărie prea mare pentru dânsul”, a declarat Ionuţ Moşteanu.
Moşteanu a mai spus că USR PLUS va cere în şedinţa de coaliţie o nouă propunere de premier din partea PNL şi demisia lui Florin Cîţu.
„Vom cere în şedinţa de coaliţie de mâine o nouă propunere de premier din partea PNL şi demisia domnului Cîţu. PNL e cel mai mare partid din coaliţie, are dreptul să îşi pună un premier în continuare, vrem un premier responsabil care poate conduce o coaliţie, nu unul care foloseşte funcţia de premier pentur a-şi aranja apele în competiţia internă din partid”, a mai spus Moşteanu.
Deputatul USR PLUS Cătălin Teniță susține că programul Anghel Saligny este menit celor „experți în țepe mici (dar nu foarte mici)”.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul spune că de cele 50 de miliarde de lei cât este bugetul PNDL3 vor beneficia 2.000 de localități rurale din cele aproximativ 3.000. Iar fiecare cetățean activ al țării va trebui să plătească în jur de 1.000 de euro.
„PNDL 3 (numit Anghel Saligny, dar asta nu îi schimbă esența).
Avem PNRR – programul de dezvoltare a României pe bani europeni. Care se va supune exigențelor de cheltuire eficientă, transparentă și rațională a acestor bani.
Acesta e programul pentru premianți. Care vor să facă treabă bună pentru că știu să facă treabă bună.
Doar că era nevoie și de un program pentru repetenți. Pentru cei care au flituit banii din PNDL 1 si 2 și sunt experți în țepe mici (dar nu foarte mici).
PNDL 3 ar trebui să aibă un buget de 50 de miliarde de lei. 10 miliarde de euro.
Dacă de el ar beneficia 2.000 de localități rurale din cele vreo 3000, atunci fiecare primar ar avea acces la vreo 5 milioane de euro. Bugetul acelor localități pe câțiva ani.
Doar că, deși acești bani sunt în pixul prim-ministrului și al ministrului de la MDRAP, ei nu sunt scriși cu pixul. Sunt bani reali din impozite.
La cel mult 10 milioane de cetățeni activi economic (angajați, mici antreprenori, liber-profesioniști – evident o estimare mai mult decât optimistă) asta înseamnă câte 1.000 de euro de căciulă. Fiecare din noi va plăti acești bani.
Ce a propus USRPLUS este să existe o serie de prevederi astfel încât acești bani să fie folosiți pentru dezvoltarea reală a comunităților, nu pentru „dezvoltarea” primarilor și a găștilor lor. Să fie mai aproape de modalitatea în care se folosesc banii europeni.
Despre asta e vorba, nu despre altceva.
Și încă o chestie. Pentru cei care zic că PNDL 3 bagă gaze, apă și canal, cred că ar trebui să ne uităm un pic și la câți oameni din comunitățile sărace s-au racordat apoi la gaze, apă și canal. Adevărul dureros e că pentru mulți dintre ei costurile de folosire sunt peste puterile lor. Adevărul e că fără dezvoltarea economică reală a comunităților nu e totuna să ai la poartă utilități moderne și să le folosești.
Despre asta este vorba, cum să facem un program de dezvoltare reală, nu unul care să ia de la fiecare câte 1.000 de euro și apoi să meargă la programe discreționare, netransparente și cu rezultate submediocre pentru comunitățile vizate”, a scris Teniță pe Facebook.
Dan Barna: „Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”.
Dacian Cioloş: „Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL. Abuzul nu e că nu a dat Stelian Ion un aviz în cinci zile, ci că premierul pune presiuni pe un ministru al Justiției să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”.
Stelian Ion: „Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.
În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.
Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.
Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută.”